Srbija otvorila poglavlje o finansijskim uslugama, potpisan paket IPA 2018 od 179,1 milion evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Srbija otvorila poglavlje o finansijskim uslugama, potpisan paket IPA 2018 od 179,1 milion evra

Srbija je juče u Briselu otvorila poglavlje devet o finansijskim usluga, u pristupnim pregovorima sa EU. Sastanku u Briselu prisustvovala je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je otvaranje Poglavllja 9 pokazatelj usklađenosti sa svim kriterijumima i merilima koje predviđa oblast finansijskih usluga i da je Srbija na putu ka EU uradila veliki deo posla u ovoj oblasti.

Oblast finansijskih usluga pokriva sektor banaka, osiguranja, bankarskih konglomerata, investicionih fondova, tržišta kapitala, strukovne penzije.

“Otvaranje Poglavlja 9 u dobroj meri govori da je Srbija na putu ka EU i da je već veliki deo posla uradila u ekonomskoj oblasti”, rekla je Tabaković za Tanjug.

Ona je podsetila da je u decembru otvoreno poglavlje 17 koje se tiče ekonomske i monetarne politike koje takođe, kao i Poglavlje 9 (finansijske usluge) vodi NBS.

Tabaković je navela da je posebno važno da se zatvaranje Poglavlja 9 može očekivati odmah po otvaranju, zato što postoje administrativni kapaciteti i usklađenost domaće reglative sa regulativom EU.

“Do ulaska u EU mi ćemo morati da donesemo neke zakone, ali ne zato što oni danas ne postoje, nego zato što je to oblast u kojoj se svakodnevno rade unapređenja koja znače, na primer, zaštitu korisnika finansijskih usluga i sve veći i dublji obuhvat tih usluga i način kako se prati njihova primena, unapređuje upravljanje rizicima u poslovanju i to će značiti kontinuitet našeg usklađivanja do ulaska u EU”, istakla je ona.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i komesar za pristupne pregovore Johanes Han, potpisali su u Briselu paket pretpristupne pomoći IPA 2018 u iznosu od 179,1 milion evra. U pitanju su bespovratna sredstva EU namenjena za podršku Srbiji na putu evrointegracija.

IPA program za 2018. godinu predviđa podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine, inovacija, razvoja turističke infrastrukture, kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništa kroz održiva rešenja za smeštaj i zapošljavanje.

Program predviđa i intervencije u oblasti statistike, procesa evropskih integracija i usklađivanja sa EU standardima. Preko IPA fondova EU pomaže i podržave zemlje koje su kandidati ili su na putu da postanu kandidati za članstvo u EU. EU je u tu svrhu za Srbiju, za period od 2014 do 2020. godine, izdvojila 1,5 milijardi evra.

Tags
Back to top button