Robustan rast akcija Komercijalne banke i BELEX indeksa – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Robustan rast akcija Komercijalne banke i BELEX indeksa

Snažan oporavak BELEX indeksa i robustan rast vrednosti običnih akcija Komercijalne banke, ali i usporena investiciona aktivnost obeležili su vreo, letnji trgovački dan na Beogradskoj berzi.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je približno 10,1 milion dinara (85,4 hiljade evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, uzleteo je za 0,8 posto 730,1 poen, a BELEXlajn je ojačao za oko 0,4 procenta na 1.545,25 poena.

Gornjomilanovački Metalac je bio najtrgovanija akcija sa prometom od gotovo 2,2 miliona dinara, uz rast cene za četvrtinu procenta na 2.000 dinara.

Obična akcija Komercijalne banke skočila je danas za 3,1 odsto na 2.944 dinara, nastavljajući strelovit uspon započet u sredu, kada je ojačala za čak 4,2 procenta.

Tokom trgovačkog dana, ova akcija dostizala je i nivo od 2.950 dinara, najviši u poslednjih godinu dana, a isprometovana je za 1,6 miliona dinara.

Republika Srbija, koja je započela proces prodaje državnog udela u Komercijalnoj banci, kupila je u sredu u blok transakciji na berzi od akcionara te banke – fondova DEG i SVED – ukupuno 1.159.270 običnih akcija po ceni od 4.447 dinara po akciji. Ukupna vrednost transakcije iznosila je 5,15 milijardi dinara (43,7 miliona evra).

Tenderska komisija koja prati sprovođenje postupka prodaje državnog udela u Komercijalnoj banci, saopštila je juče da su izjave o zainteresovanosti šest investitora ispunile uslove propisane javnim pozivom, odnosno da su dostavljene blagovremeno i da sadrže svu potrebnu dokumentaciju.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Mešer Tehnogas, zadržao se na nivou od 11.500 dinara, uz realizaciju u iznosu od 0,7 miliona dinara, dok je akcija Naftne industrije registrovala promet nešto niži od 0,7 miliona po ceni od 688 dinara, za 0,3 procenta višoj nego prethodnog dana.

Vranjski proizvođač grejnih tela i štednjaka, Alfa plam, isprometovan je za četvrt miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 31.500 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 21,75 odsto, u kupovini 29,6 procenata, a u prodaji 13,89 odsto.

Juče nije bilo trgovanja državnim obveznicama na Berzi.

Tags
Back to top button