Jučerašnji potez države uzrokovao rast akcija Komercijalne banke za oko sedam odsto – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEFOREXSLIDERSVE VESTI

Jučerašnji potez države uzrokovao rast akcija Komercijalne banke za oko sedam odsto

Nakon što je država povukla još jedan potez i poslala dodatnu poruku u odlučnosti da proda Komercijalnu banku, akcija ove banke na Beogradskoj berzi jutros je u prvom satu trgovanja skočila za 3,36 odsto. Juče je ova deonica zabeležila rast od 4,16 odsto.

Akcijom Komercijalne banke kojom se u petak trgovalo po ceni od 2.647 dinara jutros se trgovalo po ceni od 2.950 dinara, što je njena najveća vrednost u poslednjih godinu dana. Danas i juče cena deonice je skočila za više od sedam odsto. Prethodno, u ponedeljak i utorak, akcija je takođe bila u zelenom, i tada je zabeležila ukupan rast od ukupno 3,4 odsto.

Najveći rast, deonica je zabeležila juče i jutros, a nakon što je država povukla vrlo odlučan potez. Kako je “Blic Biznis” objavio, Republika Srbija juče je 43,7 miliona evra na Beogradskoj berzi kupila 6,8 odsto akcija “Komercijalne banke” od njena dva akcionara DEG i SVED fonda. Na taj način država je započela da ispunjava svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje Komercijalne banke, a utvrđena je još 2006. godine.

Država je od fondova iz Nemačke i Švedske na berzi kupila ukupno 1.159.000 akcija po ceni od 4.447 dinara za svaku deonicu. Oba fonda zajedno su posedovala 6,8 odsto akcija Komercijalne banke, od čega je nemačkom fondu DEG Deutsche pripadalo 4,5 odsto. Ceo paket država je platila 5,1 milijardu dinara odnosno 43,7 miliona evra.

Jedan od najozbiljnijih potencijalnih kupacaove banke je američki investicioni fond “Riplud advajzers” koji bi u kupovinu “Komercijalne banke” ušao zajedno sa domaćim investitorima. Ko je njegov vlasnik i čime se bavi poslednjih decenija možete pročitati ovde.

Država je vlasnik 42 odsto kapitala banke, a drugi najveći akcionar je EBRD banka sa udelom od oko 24 odsto.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button