Kompanije Beleks 15 u prvoj polovini ove godine povećale prihod za skoro 29 odsto – Bankar.rs
ANALIZEBERZAKOMPANIJESVE VESTI

Kompanije Beleks 15 u prvoj polovini ove godine povećale prihod za skoro 29 odsto

Kompanije iz sastava najlikvidnijih akcija Beleks 15 u prvih šest meseci ove godine snažno su oporavile poslovanje, a neke nadmašile rezultate iz 2019. godine, pa je ukupan prihod u odnosu na isti period prošle godine porastao za 28,7 odsto, saopštila je danas brokerska kuća Momentum.

Ukupan prihod tih kompanija porastao je na 186 milijardi dinara dok je neto profit iznosio 11,24 milijarde dinara u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 5,88 milijardi dinara.

Najveći doprinos popravljanju tog zbirnog rezultata dala je Naftna industrija Srbije (NIS) čiji je profit skočio na 6,08 milijardi dinara u odnosu na prošlogodišnji minus od 10,25 milijardi dinara.

Visoke dvocifrene stope rasta registrovale su sve kompanije iz realnog sektora, a Messser Tehnoga, Metalac i Alfa plam uspeli su da podignu profitabilnost iznad predpandemijskog nivoa.

Jedina kompanija koja je imala negativno poslovanje je Aerodrom “Nikola Tesla”, ali je smanjila gubitak za 90 odsto nakon što je počela da naplaćuje koncesionu naknadu.

U prvih šest meseci ove godine pao je profit Komercijalne banke i Dunav osiguranja.

Uprkos odličnom poslovnom trendu kompanija sa Beogradske berze ta korpa akcija od početka godine imala je rast od svega 7,5 odsto, a reperni indeks na Ljubljanskoj berzi pokazuje rast od 33 odsto, dok hrvatsko tržište kapitala registruje skok od 13,4 odsto.

Tags
Back to top button