Poznati detalji: Abanka prodata za 444 miliona evra – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Poznati detalji: Abanka prodata za 444 miliona evra

Stopostotni udeo u Abanci slovenski državni holding je prodao za 444 miliona evra Novoj kreditnoj banci Maribor, koja je u vlasništvu američkog fonda Apollo, a iz Abanke su objavili da im stabilno vlasništvo omogućava “nove pogodnosti za rast, dugoročnu stabilnost i razvoj”.

Inače, Slovenija je krajem maja meseca dobila i dividendu za prošlu godinu u iznosu od 67 miliona evra, o čemu je skupština Abanke odlučila sredinom maja.

Nova KBM odnosno američki fond Apollo Global Management za kupovinu Abanke treba dobiti i odobrenje regulatora, a završetak transakcije očekuje se do kraja ove godine.

“Abanka je visoko likvidna, kapitalno jaka i stabilna, a poslovanje sa klijentima će se, kao i do sada, odvijati nesmetano. Verujemo da stabilno vlasništvo banci omogućava nove pogodnosti za rast, dugoročnu stabilnost i razvitak”, objavila je Abanka putem Ljubljanske berze.

Prema pisanju slovenskih medija, po završetku transakcije i spajanja Nove KBM-a i Abanke njihov će bilans ukupno iznositi 8,71 milijardu evra i na slovenskom bankarskom tržištu će imati udeo od oko 22,5 odsto.

Inače, Abanka je u prvom tromesečju ove godine ostvarila neto dobit od 18,6 miliona evra.

Abanka je treća banka privatizovana zbog obveza prema Evropskoj komisiji, a nakon što je Slovenija 2013. godine sa 4,8 milijardi evra dokapitalizovala i sanirala državne banke u vreme bankarske krize.

Nakon privatizacije državnih banaka Slovenija je zadržala samo 25 postotni vlasnički udeo u Novoj Ljubljanskoj banci, a u njenom je vlasništvu i SID banka, koja uglavnom služi finansijskoj potpori izvoznom vlasništvu.

Izvor: Seebiz

Tags
Back to top button