Čime se bave najbogatiji Hrvati koji u svom vlasništvu imaju 96% celokupnog bogatstva Hrvatske? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Čime se bave najbogatiji Hrvati koji u svom vlasništvu imaju 96% celokupnog bogatstva Hrvatske?

Čime se bave najbogatiji Hrvati? Samo jedna petina ljudi u Hrvatskoj raspolaže sa 96% celokupnog bogatstva!

Lista pedeset najbogatijih Hrvata otkriva vrlo usku povezanost biznisa sa turizmom i hranom na čelu, uz usputne izlete prema finansijama, što je karakteristika siromašnih ekonomija.

Godinama je na čelu najbogatijih Hrvata bio Ivica Todorić, da bi ove godine konačno bio svrgnut sa prvog mesta ove liste. Bivši vlasnik i šef Agrokora vladao je koncernom koji je bio suvlasnik nekoliko firmi na Zagrebačkoj berzi. Jedan je od suosnivača i prvi predsednik Hrvatske zadruge poslodavaca.

Todorića je sa prvog mesta liste najbogatijih Hrvata skinuo Davor Lukšić Lederer, čije se bogatstvo procenjuje na gotovo 500,000 eura. Čileanac bračkih korena završio je poslovno upravljanje u SAD, a stažirao je u američkoj kompaniji Deutsche Banka. Radio je u Vallar LLP i organizaciji Americas Society. Predsednik je Uprave Excelse, upravlja poslovanjem Grupacije Lukšić Hrvatska, vlasnik je Plave Lagune, Istraturista i Jadranskih luksuznih hotela, među kojima su tri dubrovačka hotela sa pet zvezdica.

Drugi na lisit je Emil Tedeski, predsednik Atlantik grupe, osnovane 1991. godine, koja je vlasnik nekih od najpoznatijih i najomiljenijih srpskih brendova (Smoki, Cedevita, Grand kafa, Argeta..) Hrvatski biznismen početni kapital stekao je menadžerskim angažmanom u Italiji, u tada najvećem evropskom veletrgovcu celulozom Meteor Paper. Njegova vrednost je više od 250,000 evra.

Po statistikama, treći najbogatiji hrvat je Emmanuel Besnier. “Car sira”, kako ga zovu, izvršni je direktor Lactalisa i retko se pojavljuje u medijima. Prema dostupnim podacima, u rukama porodice Besnier nalazi se 83 posto vlasništva Lactalisa, koji je 2007. za 300 miliona evra preuzeo Dukat od Luke Rajića.

Ante Vlahović, četvrti na listi, vlasnik Adris Grupe, karijeru je počeo u fabrici duvana Rovinj. Vlasnik je turističke kompanije Maistra, kao i najvećeg proizvođača ribe na Jadranu, Cromaris, i Croatia osiguranja. Njegova vrednost procenjuje se na gotovo 130,000 evra.

Peti na lisit je Jako Andabak, diplomirani elektrotehničar koji se oprobao u različitim poslovima, od novinarstva do turizma. Danas je vlasnik 11 hotela u Brelima, Tučepima, Bolu, Supetru i Starigradu Paklenici, kao i Bizovačkih toplica i hotela Kaj u Mariji Bistrici. Poseduje i aerodrom na Braču. Procenjuje se da mu je biznis koji vodi doneo gotovo 100,000 evra.

Tags
Back to top button