Programerima iz Srbije novac od aplikacija sa Gugla – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Programerima iz Srbije novac od aplikacija sa Gugla

Preduzetnici i programeri iz Srbije uskoro će moći svoje proizvode, aplikacije koje postavljaju na prodavnicu Google PlayStore, da i direktno naplaćuju, rezultat je razgovora predstavnika kompanije Gugl sa Narodnom bankom Srbije.

Viceguverner NBS Dragana Stanić rekla je za Tanjug da su do sada programeri, fizička lica, bili u prilici da njihove aplikacije budu besplatno preuzimane sa jednog dela servisa Guglove prodavnice, a da je za vlasnike aplikacija važno da se njihovi proizvodi postavljaju na drugom delu Gugl plej stora, gde je to na komercijalnoj osnovi.

“Gugl do nedavno to nije omogućavao nikome u regionu i bilo je mišljenja u javnosti da to onemogućava NBS svojim zakonskim propisima. Međutim, upravo je suprotno. Guverner se u proteklih par godina u nekoliko navrata obraćala Guglu i inicirala tu temu”, objašnjava Stanić.

Dodaje da se ova kompanija nedavno obratila NBS sa pitanjem da li postoje pravne prepreke za prodaju aplikacija.

Narodna banka je, kaže, razgovarala sa Guglovim predstavnicima i dala im pisano mišljenje da ne postoje nikakve prepreke da ta kompanija omogući našim programerima pristup ovom servisu, odnosno, da prodaju aplikacije na globalnom tržištu.

“Nadamo se da će ova globalna kompanija omogućiti ovaj servis i za našu zemlju u narednim mesecima”, rekla je viceguvernerka.

Stanić kaže da će biti omogućeno da korisnici iz Srbije registruju takozvani trgovački račun na Guglstoru što će im omogućiti da na komercijalnoj osnovi postavljaju svoje softverske proizvode i da dobiju zaradu od tih aplikacija na račune u bankama u našoj zemlji.

Ocenjuje da je to vrlo značajno za razvoj IT industrije u Srbiji, pre svega za pojedinačne programere – frilensere.

Stanić ističe da je aktivnost sa Guglom samo jedna od mnogih koje se preduzimaju u pravcu razvoja, ne samo finansijskog tržišta, nego i podsticanja inovacija na tržištu generalno.

Tags
Back to top button