Fiskalni savet: Treba povećati i javne i privatne investicije – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Fiskalni savet: Treba povećati i javne i privatne investicije

Za privredni rast Srbije važno da se povećaju i javne, ali i ukupne privatne investicije, a za postavljanje temelja dugoročnog rasta važni su obrazovanje i institucije, odnosno vladavina prava i odsustvo korupcije, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Petrović je rekao da za sada ne vidi mogućnost izbijanja nove globalne finansijske krize.

“Možda su veće opasnosti od trgovinskog rata između SAD i Kine. Ako bi eksalirao, može da gurne svetsku privredu u recesiju. Mislim da je to glavna opasnost”, smatra Petrović.

Paskal Dela Korte iz londonskog Imeprijal koledža rekao je za Tanjug da su glavni izazovi u globalnom finansijskom sistemu normalizacija monetarne politike. Predviđa veliki broj izazova ne samo za kreatore ekonomskih politika i učesnike na tržištu, već i za stručnu javnost. Ne isključuje mogućnost nove svetske finansijske krize, te navodi da su se finansijske krize događale u prošlosti i da će se događati i u budućnosti.

Veruje da su za njeno eventualno izbijanje mnogo bolje pripremljeni i kreatori politike i regulatori nego što je to ranije bio slučaj.

“Postoji određen broj alata za suočavanje sa eventualno novom finansijskom krizom”, poručuje on.

Tags
Back to top button