Završen posao: Prodata slovenačka Abanka – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Završen posao: Prodata slovenačka Abanka

Nadzorni odbor Slovenačkog državnog holdinga (SDH) dao je saglasnost za prodaju Abanke najpovoljnijem ponuđaču, direktno konkurentskoj banci – NKBM, iza koje vlasnički stoji američki investicioni fond Apollo.

Više informacija će biti poznato naknadno ili nakon potpisivanja ugovora, koje je zakazano za danas, izjavili su predsednica Nadzornog odbora SDH-a Karmen Dietner i predsednik uprave Igor Kržan.

Međutim, Dietnerova u izjavi javnosti nije želela da otkrije iznos otkupne cene zbog ugovornih odredbi. Ipak, slovenački mediji špekulišu cifrom od oko 500 miliona evra.

Abanka je treća po veličini slovenačka banka, sa aktivom od 3,73 milijarde evra na kraju 2018.godine i profitom od 66 miliona evra. Novi vlasnik, NKBM je druga banka u sistemu sa aktivom od skoro 5 milijarde evra na kraju 2018.godine i ostvarenim profitom od 75 miliona evra. Ovom akvizicijom se stvara snažna konkurencija najvećoj slovenačkoj banci NLB, koja upravlja imovinom od 8,8 milijardi evra.

Dietnerova je takođe kazala da država odabranom kupcu nije dala nikakve garancije za moguće negativne posledice tužbi vezanih za sanaciju banke.Država je do sada u vidu sanacijskih uloga za Abanku upumpala 781 milion evra (u nju su se nakon intervencije države udružili Abanka Vipa i Banka Celje), ali je od preuzimanja u vidu dividende i naplatila 129 miliona evra.

Tags
Back to top button