Zapadne sankcije Rusiju koštale 50, a EU 240 milijardi dolara – Bankar.rs
SVE VESTI

Zapadne sankcije Rusiju koštale 50, a EU 240 milijardi dolara

Zapadne sankcije koštale su Rusiju 50 milijardi dolara, a EU 240 milijardi dolara od 2014. godine, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom godišnjeg televizijskog programa u kojem odgovara na pitanja građana.

“Prema stručnim podacima, zapadne restrikcije koštale su Rusiju 50 milijardi dolara, a EU 240 milijardi dolara, Ameriku 17 milijardi dolara i naš obrt sa njima je mali. Japan su sankcije koštale 17 milijardi dolara”, naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, sankcije su uticale i na radna mesta u tim zemljama.

Putin je naglasio da zbog uvedenih sankcija članice EU gube rusko tržište.

Ruski predsednik smatra da neće biti ključnih promena u stavu Zapada prema Rusiji čak i ako Moskva napravi ustupke i ispuni zahtev svojih neistomišljenika.

Putin je istakao da zapadne države, posebno SAD, vrše pritisak čak i na one sa kojima nemaju političkih nesuglasica.

On je podsetio da Kina nema ništa sa pitanjima Krima i Donbasa, a da je Rusija optužena da je okupirala Donjeck što je potpuna glupost i laž.

Putin dodaje da tako Kina nema ništa zajedničko sa svim navedenim pitanjima, ali da SAD uporno podižu carinu na kinesku robu.

Ruski predsednik zaključuje da je jedini razlog za sankcije prema Kini to što je Peking postao globalni konkurent drugoj ekonomskoj sili, a to su SAD.

Tags
Back to top button