Insajder: Imovina PKB-a prodata ispod svake cene – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Insajder: Imovina PKB-a prodata ispod svake cene

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Dahra kupila je u oktobru 2018. godine imovinu PKB korporacije za oko 121 milion evra, iako je njena knjigovodstvena vrednost bila 227 miliona evra, preneo je portal Insajder.

„Podaci iz finansijskog izveštaja kompanije Al Dahra potvrdili su naše istraživanje da je u postupku privatizacije, imovina PKB-a prodata ispod svake cene“, naveo je Insajder.

U izveštaju o poslovanju Al Dahre za 2018. navodi se da je ta kompanija samo na osnovu razlike između plaćene i fer vrednosti imovine PKB-a zaradila 106,3 miliona evra.

„Al Dahra je kupila oko 16.785 hektara poljoprivrednog zemljišta i to u proseku platila 4.700 evra po hektaru, a da je to daleko ispod realne cene pokazuje i primer PKB-ove parcele koja nije prodata u postupku privatizacije, a nedavno je oglašena na prodaju po osam puta većoj ceni, za 38.700 evra po hektaru“, naveo je Insajder.

PKB je prodat iz drugog pokušaja jer se na prvi tender niko nije javio.

Insajder je naveo da je država u prvom pokušaju po Zakonu o privatizaciji ponudila imovinu PKB na prodaju po ceni od 51 odsto od procenjene vrednosti, a na drugom tenderu je cena smanjena za trećinu i pooštreni su uslovi kupovine.

Umesto godišnjeg prometa od oko 50 miliona evra propisano je da firma koja može da kupi PKB mora da ima godišnji promet u vrednosti 400 miliona evra.

„Prema ugovoru o kupovini PKB -a Al Dahra ima pravo da prve tri godine bez saglasnosti nadležnog ministarstva godišnje prodaje deset odsto zemljišta ili oko 1.700 hektara“, naveo je Insajder.

Ocenjeno je da bi Al Dahra otuđenjem samo 5.100 hektara poljoprivrednog zemljišta po ceni po kojoj je država ponudila parcelu iz preostalih oko 5.000 hektara gradjevinskog i drugog zemljišta koji nisu prodati toj firmi ostvarila prihod od oko 190 miliona evra.

Tags
Back to top button