Rast plata: Rumuni za godinu dana digli plate za 16 odsto, Slovenci osam, Hrvati pet – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Rast plata: Rumuni za godinu dana digli plate za 16 odsto, Slovenci osam, Hrvati pet

Poslednjih godinu dana Rumunija je povećala plate za 16 odsto kako bi zaustavila odliv radne snage i podstakla dolazak stranaca, pokazuju novi podaci evropske statističke agencije EVROSTAT, piše Večernji.hr.

U martu ove godine prosečna bruto plata u Rumuniji bila je 1.062 evra, a ta zemlja spasonosnu radnu snagu potražila je u Pakistanu. Vlasti dveju zemalja nalaze se pred potpisivanjem posebnog sporazuma koji će omogućiti hiljadama Pakistanaca posao vozača, lekara, informatičara i građevinskih radnika.

Rumunski predstavnik u Pakistanu Niculaiea Goia obavestio je pakistanske vlasti da će Rumunija u sledećih nekoliko godina morati dovesti čak milion radnika iz različitih zemalja kako bi pokrila lokalni deficit radne snage.

Slične brige zaokupljaju i bugarske poslodavce, gde su za godinu dana plate porasle oko 13 odsto, a prema Eurostatu, treća po visini plata je Slovačka (oko 9 odsto), a tik do nje su Slovenija, baltičke zemlje i Češka, gde su za godinu dana plate porasle oko 8 procenata.

“Širi se krug zemalja s mesečnom bruto platom većom od hiljadu evra pa su takvu platu u martu prema dosad raspoloživim podacima imale Slovenija (1752 evra), Poljska (1201 evro), Hrvatska (1184 evra), Slovačka (1143 evra) i Rumunija (1062 evra), a slede ih Crna Gora (765 evra), Bosna i Hercegovina (714 evra) i Bugarska (638 evra)”, navode analitičari Hrvatske privredne komore.

Cena sata rada u Hrvatskoj je u godini dana porasla oko 5 odsto, što je upola više od proseka EU i kretanja na zapadu EU, ali manje nego u poredivim tranzicionim zemljama koje takođe vape za radnicima i spas traže u Pakistanu, Vijetnamu, Šri Lanki, Nepalu, Turskoj i Kini gde traže radnike, piše Večernji hr.

Tags
Back to top button