Guverner Crne Gore za Bankar.rs o slučaju Atlas i IBM banke: Otkinuli smo kontaminirani deo bankarskog sistema – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Guverner Crne Gore za Bankar.rs o slučaju Atlas i IBM banke: Otkinuli smo kontaminirani deo bankarskog sistema

Slučaj Atlas i IBM banke, koje su u stečaju, nije uzdrmao crnogorsko bankarsko tržište već je unapredio bankarski sistem Crne Gore, tvrdi za Bankar.rs guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

Napominje da su nakon pomenuta dva slučaja unapređeni svi bankarski parametri.

“Početkom decembra uveli smo privremenu upravu, a početkom januara je u manju banku ušao stečaj, a dva meseca kasnije i u Atlas banku. Svi ključni bankarski parametri su unapređeni. Raste nam likvidnost, rastu depoziti i mislim da smo otkinuli takoreći kontaminirani deo bankarskog sistema i dobili mnogo zdraviji domaći bankarski sistem”, objašnjava Žugić.

Pobornik je, dodaje, dobre saradnje i prevencije, te edukacije.

“Ipak, snaga institucije se mora pokazati, jer ako dobro preventiramo neće ni doći do takvih situacija”, ističe guverner.

Govoreći o aktuelnoj ekonomskoj situaciji kaže da kriza uvek vreba, a to da li smo danas u krizi ili smo van nje, pitanje je samo percepcije.

“Generalno moramo raditi u dobrim vremenima i stvarati prostore i sigurnosne bafere za vremena koja mogu doći kasnije, u nekoj fazi lošijeg ekonomskog okruženja. Mi smo mali i posredično otvoreni, a tu je usporavanje globalnog rasta i usporavanje rasta u nemačkoj auto industriji, kao i trgovački ratovi između SAD i Kine, te brojne druge neravnoteže na globalnom nivou, što se posledično reflektuje na manje i otvorene ekonomije a negativan inpakt definitivno može da se desi kod nas. Upravo zato treba raditi na snaženju institucija, na kadrovskom jačanju i na zalihama iz dobrih vremena za ne daj bože”, poručuje Žugić.

Stabilnu valutu, između ostalog, ističe kao veliki benefit.

“Stabilna valuta može da bude odraz samo stabilne i jake ekonomije. Mislim da je uvođenje evra u Crnoj Gori naš najveći ekonomski benefit. To je uvođenje potpunog reda u monetarne vlasti. Kada bih mogao da biram između nacionalne valute i evra, uvek bih kao guverner odabrao evro. Nema političkih pritisaka a benefiti su ogromni”, zaključuje Žugić.

Tags
Back to top button