Fejsbuk sprema sopstvenu valutu koja bi mogla da zatrese bankarski sitem – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Fejsbuk sprema sopstvenu valutu koja bi mogla da zatrese bankarski sitem

Na poslednjoj konferenciji za razvojne inženjere osnivač “Fejsbuka” Mark Zakerberg nagovestio je da planira napad na etablirane finansijske sisteme.

“Slanje novca biće podjednako jednostavno kao i slanje fotografije”, rekao je on tada vragolasto se smeškajući.

Poslednjih dana, sve je više nagoveštaja da će “Fejsbuk” uskoro predstaviti koncept za vlastitu kriptovalutu pod šifrovanim nazivom “Projekt Libra” (Projekat Vaga). Stručnjaci spekulišu da će korisnici društvene mreže moći da šalju jedni drugima digitalni novac, a tom će valutom navodno kupovati na Fejsbuku, Votsapu i Instagramu, prenosi Blic.

Projekat se za sada drži u strogoj tajnosti, a kako se saznaje, koncern je zbog toga smestio tehničare koji stoje iza tog projekta u izdvojenu zgradu. Uprkos tome, procurili su pojedini detalji.

Fejsbuk ne želi kriptovalutu koja “luduje”, tj. čija će cena, kao kod bitkoina, naglo skakati i padati. “Stablecoin” (Stabilni novac) znači da će vrednost digitalnog novca biti vezana za pregršt standardnih valuta, poput dolara, evra i jena. Vrednost Fejsbukove valute pratila bi kurs, što bi značilo da bi bila manje-više stabilna.

Naročito za postojeće usluge plaćanja poput Vestern uniona, nova kriptovaluta mogla bi da predstavlja opasnost, kada su u pitanju doznake za inostranstvo. Ko danas preko klasičnih banaka doznačuje novac iz zapadnih zemalja u zemlje u razvoju, često se suočava s nerazumljivim katalogom poreza. Ko koristi usluge poput Vestern uniona ili Manigrama, često mora papreno da plati. Ovde bi na scenu stupio Fejsbukov novac sa niskim porezima.

Dodatna prednost je u tome što bi milioni, a možda čak i milijarde korisnika jednostavno imale sajber sredstva u mobilnom telefonu, što za “centralne banke u zemljama u razvoju može biti važno”, smatra stručnjak za kriptovalute Folker Gril iz Centra za finansijske studije. Neki stručnjaci veruju da bi nova kriptovaluta tamo mogla da preraste u opasnu paralalenu valutu. Moguće je da će uvođenje digitalne valute u nestabilnim zemljama – u vidu masovnog povlačenja novca iz trdadicionalnih banaka, kojima ne veruju, i ulaganja u Fejsbukovu kriptovalutu.

“Navala na banke u problematičnim zemljama vrlo je moguća”, smatra stručnjak Gerik Hilman.

Jedno od otvorenih pitanja je kako će se koncern zaštititi od hakera. Niko ne sme ni da zamisli šta bi se dogodilo kada bi ekstremisti zloupotrebli elektronski novac za finansiranje terorizma, ali Fejsbuk je reagovao i u projekat uveo partnere sa strane. U slučaju problema, ne bi samo on bio u neprilici.

U petak je “Volstri džornal” objavio imena njegovih prvih partnera. Kako navode, to su Viza, Masterkard i Pejpal, kao i Uber. Uloženi iznos od deset miliona dolara za njih nije velik, a za uzvrat stiču uvid u funkcionisanje projekta.

Tags
Back to top button