Odluka o izboru kupca Abanke odgođena za dva dana – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Odluka o izboru kupca Abanke odgođena za dva dana

Vlasnička sudbina Abanke, koju slovenska država treba da proda saglasno obećanju Evropskoj komisiji u zamenu za dodeljenu državnu pomoć do kraja meseca, ostaje neizvesna.

Sastanak Nadzornog odbora Slovenskog državnog holdinga, koji odlučuje o prodaji Abanke, odgođen je za sredu, a ovaj potez dolazi usred političkih rasprava o uticaju Vlade na odluku o izboru kupca.

Premijer Marjan Šarec negirao je u Narodnoj skupštini da će pokušati uticati na odluku SDH.

Prethodno je Šarec na svom Twitter nalogu napisao da SDH treba ozbiljno razmisliti o prodaji Abanke, a posebno upitnim fondovima, što je u javnosti protumačeno kao pritisak na SDH.

“Ja ne pritiskam nikoga”, odgovorio je premijer Šarec, kazavši da je SDH autonomno telo,a na koncu “svi oni imaju nekoliko puta veću platu od mene”.

Prema slovenskim medijima, postoji ozbiljno protivljenje prodaji među strankama vladajuće koalicije.

Kako je saopštila predsednica Nadzornog odbora SDH- Karmen Dietner, odlučili su se na odgodu da bi “obiman radni materijal, koji predstavlja podlogu za donošenje odluke o procesu prodaje Abanke, temeljito proučili”.

U SDH-u je, u vezi sa prodajom, rezimirano da su četiri zainteresovana kupca dostavila neobavezujuće ponude.

Prema njihovim uveravanjima, imali su “iste mogućnosti da pregledaju i učestvuju u prezentacijama menadžmenta Abanke”.

U 2013. godini država je uložila 591 milion eura u sanaciju Abanke.

Prema nezavaničnim infromacija, u poslednjem krugu poboljšanja ponuda za kupovinu Abanke, ostala su samo dva potencijalna kupca – Apollo fond i mađarska OTP banka.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button