Guverner CBCG: Profitabilnost banaka porasla 23 odsto – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Guverner CBCG: Profitabilnost banaka porasla 23 odsto

Od decembra prethodne godine, kada se započelo rešavanje pitanja Atlas i IBM banke, do kraja maja ove godine, svi ključni bankarski parametri beleže pozitivne tendencije, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić, na sastanku sa timom Međunarodnog monetarnog fonda, koji boravi u Podgorici kako bi obavio redovne konsultacije.

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić je naglasio da je u pomenutom periodu aktiva banaka na nivou sistema porasla skoro četiri odsto, krediti su zabeležili rast od preko sedam odsto, depoziti su rasli skoro tri odsto, a kapital iznad pet odsto. Profitabilnost banaka je, u istom periodu, porasla za skoro 23 odsto.

“Guverner je sagovornicima predstavio i aktivnosti koje CBCG provodi na planu unapređenja regulatornog okvira i snaženja supervizije, posebno u segmentu prevencije pranja novca, kao i aktivnosti usmerene na unapređenje platnog prometa”, navodi se u saopštenju.

Tim MMF-a, koji predvodi Srikant Seshadri, šef misije te institucije za Crnu Goru, boravi u Podgorici od 17. do 28. juna. Tokom posete misije biće analizirano i evaluirano ukupno ekonomsko stanje u zemlji i mere fiskalne i monetarne politike, a takođe će se razgovarati o izgledima i projekcijama za naredni period i obraditi druge relevantne teme.

Nalazi misije biće predstavljeni javnosti 28. juna, kada će biti upriličena zajednička konferencija za medije MMF-a, Ministarstva finansija i CBCG.

Tags
Back to top button