Dolar na dvonedeljnom maksimumu, funta na najslabijem nivou od januara – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Dolar na dvonedeljnom maksimumu, funta na najslabijem nivou od januara

Američki dolar značajno je ojačao u odnosu na druge valute i dostigao je dvonedeljni maksimum.

Snažni ekonomski podaci ponovo naveli investitore na razmišljanje da će Federalne rezerve (FED) verovatno zvučati pomirljivo i na ovonedeljnom sastanku o monetanoj politici.

Podaci o maloprodaji u SAD-u, objavljeni u petak, smanjili su ionako već male šanse za dodatnim korekcijama kamate ove nedelje i uticali na jačanje dolara, mada predsednik FED-a, Džerom Pauel, ima fundamente za smanjenje kamatnih stopa kasnije ove godine.

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara u odnosu na korpu šest valuta, zabeležio je dvonedeljni maksimum od 97,603 poena, što je neznatno više u odnosu na prethodni dan.

Evro je registrovao male promene, i trgovao se na nivou od 1,1213 dolara, budući da investitori očekuju obraćanje kreatora monetarne politike sa sastanka Evropske centralne banke u Sintri, u Portugalu, kao i podatke o inflaciji u evrozoni, koji će biti objavljeni danas.

Dolar je ojačao u odnosu na japanski jen za 0,5 procenata na 108,63 jena.

Funta je skliznula na minimum od 1,2573 dolara, što je najslabiji nivo od januara i kreće se ka najnižoj vrednosti u 2019. godini.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 117,75/118,05. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 18,5 miliona evra po prosečnom kursu od 117,9616. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,70/118,00.

Obim na medjubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.600 miliona dinara na nivou od 1,70 do 1,95.

Izvor: B92

Tags
Back to top button