Kratki vodič kroz upotrebu kreditnih kartica – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Kratki vodič kroz upotrebu kreditnih kartica

Platne kartice zamenile su gotovinu u brojnim situacijama, toliko spontano da nismo ni primetili kada se ova velika promena desila. One su i stvorene kako bi plaćanje učinile što jednostavnijim i bezbednijim. Da su u tom poduhvatu uspele, možete posvedočiti svakog dana, pošto više ne morate da nosite velike svote novca sa sobom, već samo karticu. Ova praktičnost i jednostavnost korišćenja važi i za posebnu verziju „malih plastičnih novčanika“ – kreditnu karticu.

 

Međutim, kreditna kartica, osim olakšanog plaćanja, podrazumeva i dozu potrebnog opreza i pažnje pri korišćenju. Zbog čega? Pročitajte u nastavku.

 

Zašto je izmišljena platna kartica?

 

Zamislite sledeću situaciju: naišli ste na neki veći trošak, koji ne možete da pokrijete prihodima u tom mesecu. Ovo može biti, na primer, veliki servis na automobilu, zamena dotrajalog kućnog uređaja, ili jednostavno nekoliko velikih slavlja zaredom. Ukoliko nemate dovoljno ušteđevine za takve trenutke, mogli biste da za svaki od troškova pojedinačno uzmete gotovinski kredit, što bi ipak bilo komplikovano.

 

Zato je smišljena kreditna kartica, sa kojom sve potrebne procese za odobrenje zaduživanja prolazite samo jednom. Naravno, do granice svog kreditnog limita – što je maksimalni iznos koji će vam biti na raspolaganju za trošenje, a koji ste prethodno odredili sa savetnikom u banci.

 

Kreditna kartica nije isto što i debitna

 

Kreditna kartica vam, istina, omogućuje da se zadužujete na jednostavniji način – ali se ipak zadužujete. Na sredstva koja ste sa nje potrošili, u okviru dozvoljenog limita, svakako plaćate banci kamatu, za razliku od debitne, kojom plaćate koristeći novac kojim raspolažete na računu. Ovo uvek imajte u vidu.

 

Kada razmatrate da li da nešto platite pomoću kredita ili pomoću kreditne kartice, zapitajte se: da li mi je važnija udobnost plaćanja ili cena? Ovo je naročito važno kada su u pitanju veći iznosi – u tim slučajevima, znajte da je kamata kod kartica uglavnom veća od kamate kod kredita.

 

Ključne prednosti

 

Ipak, ne bismo ni koristili kreditnu karticu ukoliko ona ne bi imala nekoliko važnih prednosti.

 

Kada uzimate kredit, cela tražena suma vam se isplaćuje odjednom, a kod kreditne kartice koristite samo onoliko sredstava koliko vam je u određenom trenutku potrebno. To znači da ne morate unapred da planirate uzimanje kredita – jednom odobren kreditni limit važi za neograničen broj korišćenja kartice u okviru njenog roka važenja, koji je obično nekoliko godina. I dok kod kredita plaćate kamatu na ceo odobren iznos, kod kreditne kartice kamata se obračunava na iznos trenutnog duga, koji se menja u odnosu na to koliko ste novca potrošili u obračunskom periodu.

 

Osim toga, sredstva u okviru limita su vam uvek dostupna, a plaćanje kreditnom karticom je jednostavno, brzo i obavlja se odmah, na fizičkom mestu prodaje ili onlajn.

 

Kreditne kartice možete koristiti i za plaćanje na odloženo bez kamate, ili za plaćanje na rate – naravno, ukoliko kartica ima te opcije. Konkretno, charge (čardž) kartica vam omogućuje da kupujete i plaćate tokom meseca, a da novac uplatite tek na kraju meseca, a installment (instolment) je plaćanje na rate pomoću kartica, u okviru kojeg robu ili uslugu otplaćujete u određenom broju jednakih mesečnih delova.

 

Dva zlatna pravila za korišćenje kreditne kartice

 

  • Izbrojte do 10 pre nego što posegnete za kreditnom karticom – ovo može da smanji mogućnost impulsivne kupovine.
  • Svakodnevno vodite računa o načinjenim zaduženjima. Baš zbog fleksibilnosti, upotreba kartice može veoma jednostavno da se „otrgne kontroli“, što ne bi bilo dobro po vaš budžet.

 

Ako želite da saznate više o kreditnim karticama, kao i o načinima obračunavanja kamate i prenošenju finansijskih sredstava iz jednog meseca u drugi – korisne informacije možete pronaći na ErsteZnali.rs, besplatnoj i nekomercijalnoj* platformi za finansijsku edukaciju.

Tags
Back to top button