Nedostatak kapitala i niska zaposlenost su najveći problemi zemalja Zapadnog Balkana – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Nedostatak kapitala i niska zaposlenost su najveći problemi zemalja Zapadnog Balkana

Najveći problem zemalja regiona Zapadnog Balkana su nedostatak kapitala i niska zaposlenost, rekao je predstavnik MMF za centralnu i istočnu Evropu Nadim Ilahi.

On je, govoreći o stabilnosti finansija i ekonomskom rastu na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečićima, rekao da je potrebno pre svega unaprediti i poslovno okruženje jer su Mađarska, Poljska i Slovačka postigle uspeh zahvaljujući tome.

“Veliko ograničenje regiona Zapadnog Balkana je slaba infrastruktura što odbija investitore da ulažu jer su loši putevi i ima mnogo graničnih prelaza”, rekao je Ilahi.

Dodao je da je “ključno pitanje regiona što prolazi kroz demografske promene i što se smanjuje radno aktivno stanovništvo zbog manjeg priraštaja i iseljavanja mladog i obrazovanog stanovništva, što negativno utiče da privredni rast”.

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković kazao je da je Srbija prošla put od najgoreg stanja do toga da po nečemu postane dobar primer.

“Srbija je uspela da obezbedi makroekonomsku stabilnost i imala sreće da na medjunarodnom tržištu ima obilje kapitala po niskim kamatama, a da su investitori prihvatili rizike što je dalo pozitivne rezultate”, rekao je Vučković.

Tags
Back to top button