EPS i Srbijagas u prvom kvartalu ostvarili dobit od po pet milijardi dinara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDER

EPS i Srbijagas u prvom kvartalu ostvarili dobit od po pet milijardi dinara

Neto dobit 37 javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija u prvih devet meseci 2018. bila je nešto veća od 12 milijardi dinara.

U prva tri meseca ove godine već iznosi oko devet milijardi dinara.

Najbolji rezultat ostvarili su Srbijagas i EPS, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Neto dobit Srbijagasa i EPS-a u prvom kvartalu ove godine iznosi po oko pet milijardi dinara.

“Odmah iza njih su Skijališta Srbije sa oko 780 miliona dinara. Naravno, tu je i Pošta sa skoro 600 miliona dinara neto dobiti”, rekao je Stevanović.

Očekuje se da će do kraja juna svi završni računi i bilansi javnih preduzeća biti predati, tako da će se, dodaje Stevanović, znati konačni rezultat za 2018. godinu.

Ministarstvo privrede, kaže državni sekretar, ima razloga da bude zadovoljno rezultatima.

“Jako je dobro da je taj rezultat za prva tri kvartala prošle godine bio nešto preko 12 milijardi dinara ukupne neto dobiti za sva javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija. Ono što je takođe dobro jeste da je u prvom kvartalu 2019. ukupna neto dobit svih preduzeća koja su u vlasništvu Republike Srbije negde oko devet milijardi dinara”, rekao je Stevanović

Naveo je da rezultati potvrđuju smisao i opravdanost smernica donetih 2014.

“Taj kontinuitet ostvarivanja neto dobiti se definitivno održao”, rekao je Stevanović i dodao da se u 2019. ušlo sa Uredbom koja obavezuje javna preduzeća da se drže smernica.

Navodi da postoji još dosta prostora da se radi, uključujući principe korporativnog upravljanja i definisanje strategije za korporativizaciju rada i funkcionisanja javnih preduzeća.

“Taj posao radimo sa Međunarodnom finansijskom korporacijom. To sve ide svojim tokom u skladu sa definisanim koracima i dinamikom. Zaista verujemo da ćemo kroz vreme beležiti jos bolje i kvalitetnije rezultate”, naglašava Stevanović.

Izvor: B92

Tags
Back to top button