EK: Nastavljen trend pada nivoa problematičnih kredita – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIKreditiSLIDERSVE VESTI

EK: Nastavljen trend pada nivoa problematičnih kredita

Nivo problematičnih kredita u EU, kod kojih je došlo do problema u otplati (NPL) se više nego prepolovio od 2014. i pao je na 3,3 odsto u trećem kvartalu 2018, saopštila je Evropska komisija

U svom četvrtom izveštaju o napretku u smanjivanju NPL-ova, Komisija je potvrdila da problematični krediti nastavljaju da se smanjuju prema pretkriznom nivou.

Prema podacima Narodne banke Srbije, za manje od četiri godine iznos NPL u Srbiji smanjen je za 16,9 procentnih poena, na 5,5 odsto na kraju marta 2019. godine.

Ako se poredimo sa istim periodom kao u izveštaju EU, u tom trenutku je procenat problematičnih kredita u Srbiji iznosio 6,4 odsto.

Iako u proseku nivo NPL na nivou EU opada, situacija se razlikuje od zemlje do zemlje, navodi se u saopštenju Evropske komisije. Na kraju trećem tromesečja 2018. u 14 članica je nivo NPL bio nizak, ispod tri odsto, dok neke država i dalje imaju značajan nivo problematičnih kredita, u tri zemlje iznad 10 odsto.

Najviši udeo NPL je 43 odsto u Grčkoj, na Kipru je skoro svaki peti kredti problematičan dok je u Portugaliji 11,3 odsto problematičnih kredita. Najmanji procenat problematičnih kredita je u Finskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji oko 1,2 odsto.

Komisija ocenjuje da čak I u zemljama sa visokim nivoom NPL-ova, u većini slučajeva postoji ohrabrujući i održiv u politikama snižavanja nivoa problematičnih kredita i ekonomskog rasta.

Ukupan iznos NPL na nivou EU iznosi 786 milijardi evra.

Izvor: Novaekonomija.rs

Tags
Back to top button