Srbija potpisnica Konvencije Saveta Evrope o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima – Bankar.rs
SVE VESTI

Srbija potpisnica Konvencije Saveta Evrope o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima

Srbija je danas u Parizu potpisala Konvenciju Saveta Evrope o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima.

Konvenciju, izmenjenu i dopunjenu Protokolom iz 2010. godine, potpisala je državni sekretar Ministarstva finansija Srbije Slavica Savičić u prisustvu zamenika generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), u sedištu te organizacije u Parizu, navodi se u saopštenju Saveta Evrope dostavljenom Tanjugu.

Konvencija o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima rezultat je zajedničkog rada Saveta Evrope i OECD, a njen cilj je promovisanje međunarodne saradnje radi boljeg funkcionisanja nacionalnih poreskih zakona, uz poštovanje osnovnih prava poreskih obveznika. Ovaj sporazum omogućava stranama, državama članicama Saveta Evrope i zemljama članicama OECD-a, da na zajedničkim osnovama i poštujući osnovna prava poreskih obveznika, razviju opsežnu administrativnu saradnju koja pokriva sve obavezne poreze, sa izuzetkom carinskih naknada.

Povećana uzajamna podrška ima za cilj da pomogne u borbi protiv utaje poreza, a prate je i bezbednosne mere za zaštitu poreskih obveznika, kako individualnih tako i korporativnih, kao i nacionalnih ekonomija.

Srbija je 112. zemlja koja je potpisala Konvenciju, koju je već ratifikovalo 100 zemalja.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button