UBS: Veliki odziv za konverziju stambenih kredita u švajcarskim francima – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

UBS: Veliki odziv za konverziju stambenih kredita u švajcarskim francima

Ponude za konverziju stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koje su banke u Srbiji uputile u Zakonom propisanom roku, naišle su na veliki odziv korisnika. Konverziju je, tako, do sada prihvatilo oko 60 odsto ukupnog broja klijenata, dok je kod pojedinih banaka konvertovano i do 85 odsto kredita, kažu u Udruženju banaka Srbije.

Ove brojke, dodaju, nisu konačne, jer rok za izjašnjavanje klijenata još uvek traje. Poslednji rok u kome korisnici kredita treba da se izjasne varira od banke do banke, pošto su ponude poslate u različitim vremenskim intervalima. Zakon je predvideo rok za izjašnjavanje od 30 dana od dana kada je klijent primio ponudu banke.

„Prema do sada prikupljenim podacima, možemo zaključiti da je većina korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima prihvatila da je Zakon o konverziji najbolje rešenje za njihovu situaciju. Već sada možemo reći da se konverzija uspešno sprovodi, a koliki će biti konačan procenat kredita konvertovanih u evro znaćemo kada istekne Zakonom predviđeni rok“, rekao je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Ponude za konverziju upućene su svim korisnicima stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, a za proces konverzije banke u Srbiji izdvojiće oko 130 miliona evra. Rešenjem iz Zakona o konverziji preostali dug klijentima biće umanjen za 38 odsto, podsećaju u UBS.

Tags
Back to top button