Majkrosoft prešao tržišnu vrednost od hiljadu milijardi dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Majkrosoft prešao tržišnu vrednost od hiljadu milijardi dolara

Nakon što su deonice Majkrosofta ponovno porasle, tehnološki gigant je prešao tržišnu vrednost od hiljadu miljardi dolara, čime je i više nego zaslužio titulu najvrednije američke kompanije.

Tokom prošle nedelje, kako piše Quartz, cena Majkrosoftovih deonica skočila je za gotovo deset posto, te je dosegla rekordnu vrednost od 131,40 dolara po deonici.

Kao jedan od razloga munjevitog rasta Majkrosoftove vrednosti spominje se uspeh usluge poslovanja u Klaudu koju kompanija nudi, što je rezultiralo izraženim optimizmom i sigurnosti investitora.

Ipak, za Majkrosoftovu renesansu najzaslužniji je, smatraju analitičari, izvršni direktor tog giganta Satja Nadela, kojeg je dočekala potpuno drugačija situacija u kompaniji kada je preuzeo poziciju početkom 2014.

Majkrosoft je propustio priliku da se uključi u trku proizvodnje pametnih telefona, nije omogućio pružiti ni alternativu Guglovom pretraživaču, te je u potpunosti ignorisao rast popularnosti društvenih mreža.

Uz to, opstanak Majkrosoftovog operativnog sistema i Office softvera bio je pod znakom pitanja. Iako je kompanija i dalje poslovala u plusu, cene deonica kretale su se isključivo silaznom putanjom.

Stoga, kada je Nadela stigao u kompaniju početkom 2014. godine, tehnološki div bio je daleko od svojih slavnih ‘90-ih. Ipak, njegovim dolaskom radna atmosfera, a time i poslovni rezultati naglo su se promenili.

Preusmerio je fokus kompanije na razvoj i pružanje Klaud usluge, te je Azure postao veoma ozbiljan rival Amazonu kojeg je sada ostavio na drugom mestu po tržišnoj kapitalizaciji kompanije.

Amazon, inače, trenutno vredi oko 888 milijardi, a Epl, koji je treća najvrednija američka kompanija, ima tržišnu kapitalizaciju od 875 milijardi dolara.

Izvor: Capital

Tags
Back to top button