Bruto devizne rezerve NBS povećane za 320 miliona evra za mesec dana – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Bruto devizne rezerve NBS povećane za 320 miliona evra za mesec dana

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju maja, iznosile 11.655,6 miliona evra, što je za 319,6 miliona evra više u odnosu na april, odnosno za čak 772,4 miliona evra više nego na kraju maja 2018. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 182 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 9.709 miliona evra, što je za 347,0 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

“Na povećanje bruto deviznih rezervi Narodne banke Srbije delovale su gotovo sve kategorije. Neto prilivi u devizne rezerve tokom maja ostvareni su po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu (139,5 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 184,5 miliona evra) i uz pozitivan neto tržišni efekat (41,9 miliona evra) višestruko su nadmašili jedinu kategoriju koja je delovala u smeru smanjenja deviznih rezervi – neto odliv po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (46,3 miliona evra)”, naveli su u NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 438,7 miliona evra i bio je za 10,1 milion evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.290,4 miliona evra.

“Posmatrano na nivou meseca, vrednost dinara je gotovo nepromenjena u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2%. U uslovima nešto izraženijih aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu krajem maja, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 110 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru”, kažu u NBS.

Narodna banka Srbije je u maju, šesti put u 2019. godini, organizovala dodatnu svop aukciju, na kojoj je u prvom kraku na rok od dve nedelje od banaka svop kupila devize – evre za dinare u iznosu od 87 miliona evra, čime je bankama obezbedila dinarsku likvidnost u iznosu od 10,3 milijardi dinara. Dodatna aukcija je organizovana kako bi se i na početku novog obračunskog perioda izdvajanja obavezne rezerve banaka nastavilo sa održanjem relativne stabilnosti kratkoročnih tržišnih kamatnih stopa.

Tags
Back to top button