Pogodnosti blockchaina ograničene za maloprodajne banke – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Pogodnosti blockchaina ograničene za maloprodajne banke

Izveštaj konsultanta za menadžment McKinsey-a sugeriše da maloprodajne banke sporije usvajaju tehnologiju blockchain-a jer se suočavaju sa više izazova u ostvarivanju potencijalnih koristi.

Među glavnim preprekama ka većem usvajanju blockchain-a je teško regulatorno okruženje oko potrošačkog finansiranja i loša reputacija kriptovaluta, kao što je Bitcoin, zbog čega je sektor maloprodajnog bankarstva “nervozan i oprezan” u pogledu bilo kakvih inicijativa vezanih za blockchain, kaže autor Hig Higginson.

Nasuprot tome, svet investicionog bankarstva intenzivno je eksperimentisao sa blockchainom i pokrenuo niz inicijativa oko izdavanja obveznica, trgovanja, trgovinskog finansiranja, privatnog kapitala i distribucije zarada fondova.

Međutim, Higginson sugeriše da stalni pritisak na tržište maloprodajnog bankarstva može ohrabriti više banaka da razmotre projekte zasnovane na blockchainu. Potencijalni primeri navedeni u izveštaju uključuju obradu plaćanja uplata, prevenciju prevara i regulatorno izveštavanje.

McKinsey procenjuje da bi se više od 4 milijarde dolara moglo uštedeti na troškovima prekograničnog plaćanja usvajanjem tehnologije distribuirane glavne knjige, dok bi se dodatnih 1 milijardu dolara moglo uštedeti u troškovima “dobrodošlice” novim klijentima, a procenjenih 9 milijardi dolara moglo bi se nadoknaditi u sprečavanju prevara.

Još jedna prepreka usvajanju je poteškoća u jačanju saradnje između visoko konkurentnih maloprodajnih banaka i prevazilaženju izazova stvaranja pouzdanog digitalnog identiteta u decentraliziranoj mreži.

McKinsey sugeriše da bi olakšavanje razmene konvencionalne valute za digitalnu imovinu i stvaranje jasnije regulatorne slike moglo pomoći povećanju prihvatanja.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button