Ministri G 20: Uložićemo dodatne napore u zaštiti globalnog rasta – Bankar.rs
SVE VESTI

Ministri G 20: Uložićemo dodatne napore u zaštiti globalnog rasta

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka članica Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G 20) obećali su u nedelju u Japanu da će uložiti napore u zaštiti globalnog privrednog rasta u svetlu rastućih trgovinskih i geopolitičkih tenzija, javila je agencija AP.

“Potvrđujemo da ćemo koristiti sve instrumente politike za postizanje snažnog, održivog, uravnoteženog i inkluzivnog rasta i zaštite od negativnih rizika”, navodi se u zajedničkom saopštenju na kraju dvodnevnog sastanka održanog u lučkom gradu Fukuoka.

Ministri G 20 su rekli da je uprkos rizicima, globalni rast ostao stabilan.

U saopštenju se dodaje će biti “udvostručebu napori” i o reformi digitalnog oporezivanja internet giganta poput Gugla i Fejsbuka.

“Naš cilj je da postignemo konačni sporazum do 2020. godine”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard koja je učestvovala na sastanku rekla je da svetska privreda pokazuje znake stabilizacije, ali da dalji put ostaje nesiguran, javila je agencija Frans pres.

G 20 čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Tags
Back to top button