ECB: Bez snažnijeg zaokreta u monetarnoj politici – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB: Bez snažnijeg zaokreta u monetarnoj politici

Evropska centralna banka (ECB) promenila je zvaničnu retoriku vezanu za buduće smernice kretanja referentnih kamatnih stopa. Osim toga, definisane su i pojedinosti o nadolazećem održavanju dugoročnih strukturnih operacija (TLTRO-III) implicirajući da će se razdoblje obilja likvidnosti i niskih kamatnih stopa nastaviti još nekoliko godina.

Referentne kamatne stope ostaju nepromenjene (stopa depozita je -0,4%, glavna stopa refinansiranja 0,0%, stopa graničnog refinansiranja 0,25%) i zadržaće se na sadašnjem nivou barem do prve polovine 2020. (u odnosu na prethodno najavljeni kraj 2019. godine) odnosno koliko god bude potrebno da se stopa inflacije približi ciljanom nivou ECB-a od 2 posto.

Kamatna stopa na dugoročne strukturne operacije (TLTRO-III) definisana je na način da je indeksirana na glavnu stopu refinansiranja koja se primenjuje tokom razdoblja do dospeća plus 10 baznih bodova. Za banke koje povećavaju svoje volumene zajmova iznad određene referentne vrednosti, kamatna stopa će biti niža i može se spustiti do nivoa stope depozita plus 10bb baznih bodova, kroz razdoblje dospeća, prenosi seeBiz.

Poslednjim odlukama ECB je potvrdila još dalje razdoblje izrazito ekspanzivne monetarne politike. Međutim, reakcija tržišta pokazuje da su pojedini očekivali i više. Naime, u cenama određenih finansijskih instrumenata (EONIA swap stope), u poslednjih nekoliko nedelja bile su već ugrađene špekulacije o dodatnom spuštanju kamatnih stopa ECB na početku nadolazeće godine.

Međutim, ECB na poslednjem sastanku nije ostavila niti malo prostora takvim nagađanjima. Naprotiv, najava centralne banke o nepromenjenim referentnim kamatnim stopama do sredine 2020. već na prvi pogled umanjuje izglede njihovog smanjenja. To objašnjava i razlog zašto su, uprkos vrlo otvorenom stanovištu ECB-a, kamatna očekivanja za naredna tromesečja blago porasla, prinosi, posebno na kratkoročne nemačke obveznice takođe porasli, a evro blago ojačao u odnosu na ostale vodeće svetske valute.

ECB je na sastanku objavila i revidirane prognoze privrednog rasta i inflacije u eurozoni. Realna stopa BDP-a za ovu je godinu blago podignuta na 1,2%, dok je na 2020. i 2021. snižena na 1,4%. Stopa inflacije na 2019. podignuta je za 0,1 postotni bod na 1,3%, za 2020. je spuštena na 1,4% dok je projekcija za 2021. zadržana na 1,6%.

Tags
Back to top button