NBS: Realni rast BDP za prvo tromesečje revidiran sa 0,7 na 0,9 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

NBS: Realni rast BDP za prvo tromesečje revidiran sa 0,7 na 0,9 odsto

Bruto domaći proizvod Srbije je u drugom tromesečju 2023. ostvario međugodišnji realni rast od 1,7 odsto, što je u skladu sa fleš ocenom, a realni rast BDP za prvo tromesečje 2023. je revidiran naviše – sa 0,7 odsto na 0,9 odsto međugodišnje, objavila je Narodna banka Srbije.

Industrijska proizvodnja je u julu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležila međugodišnji rast od 2,7 odsto, vođen rastom u sektorima energetike (12,6 odsto međugodišnje) i prerađivačke industrije (1,0 odsto međugodišnje), dok je u sektoru rudarstva ostvaren blagi pad od 0,5 odsto međugodišnje.

U okviru prerađivačke industrije, rast aktivnosti je zabeležen u 13 od 24 grane, pri čemu je najveći doprinos rastu aktivnosti potekao od proizvodnje osnovnih metala, farmaceutskih proizvoda i računara i elektronskih proizvoda.

BDP Srbije posmatran u periodu januar-jul 2023, industrijska proizvodnja je ostvarila međugodišnji rast od 1,9 odsto, vođen rastom sektora energetike (16,3 odsto međugodišnje), dok su u sektorima rudarstva i prerađivačke industrije zabeležena blaga smanjenja aktivnosti od 0,5 odsto međugodišnje i 0,7 odsto međugodišnje.

U okviru uslužnih sektora nastavljen je realni pad promet u trgovini na malo, koji je u julu iznosio 3,2 odsto međugodišnje.

U periodu januar-jul, promet u trgovini na malo je realno bio niži za 4,7 odsto međugodišnje.

Ukupan broj dolazaka turista u julu bio je viši za 9,7 odsto, a ukupan broj noćenja turista za 6,8 odsto međugodišnje.

Od početka godine zaključno s julom, međugodišnje posmatrano, ukupan broj dolazaka turista bio je viši za 13,1 odsto, a broj noćenja turista za 9,8 odsto.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, robni izvoz u evrima je u julu porastao za 0,6 odsto međugodišnje, a robni uvoz je smanjen za 6,7 odsto međugodišnje.

U okviru robnog izvoza, nastavljen je rast izvoza prerađivačke industrije i struje, dok je na smanjenje robnog uvoza najviše uticao niži uvoz energenata, pre svega usled njihove niže cene.

BDP Srbije je u drugom tromesečju 2023. ostvario međugodišnji realni rast od 1,7 odsto

Prema Anketi o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti se u drugom tromesečju 2023. vratila na jednocifren nivo i iznosila je 9,6 odsto, što je za 0,5 procentnih poena manje nego u prvom tromesečju ove godine.

Stopa zaposlenosti je u drugom tromesečju iznosila 50,4 odsto, što je za 0,8 procentnih poena više nego u prvom tromesečju ove godine.

(Izvor: Tanjug)

Tags
Back to top button