Fejsbuk, Epl, Amazon i Gugl zbog istrage izgubili čak 130 milijardi dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Fejsbuk, Epl, Amazon i Gugl zbog istrage izgubili čak 130 milijardi dolara

Fejsbuk, Epl, Amazon i Gugl u ponedeljak su izgubili ukupno 130 milijardi dolara u tržišnoj vrednosti kada su cene njihovih deonica počele brzo da padaju.

Deonice Fejsbuka i Gugla pale su za više od šest posto, Amazona za 4,6 posto, a Epla za 1,6 posto, piše CNBC.

Berzanske burne promene usledile su nakon vesti da američko Ministarstvo pravosuđa priprema akciju sprečavanja zloupotrebe monopolskog položaja velike tehnološke četvorke, prenosi Novac.hr.

Zadnjih godinu dana, naime, sve su glasniji zahtevi za razdvajanje tehnoloških kompanija u manje delove, jer su firme postale prevelike da bi se kontrolisale, podseća portal.

Alfabet, krovna kompanija Gugla, prošle godine je ostvarila 136 milijardi dolara prihoda, a od 2017. do marta ove godine ukupno su kažnjeni s gotovo 10 milijardi dolara nakon što je Evropska komisija otkrila da Gugl iskorišćava svoju poziciju, a drži 70 posto tržišta pretraživača, za nameštanje rezultata pretraživanja.

Strane vlade shvataju da je dozvoljavanje nekolicini tehnoloških džinova da imaju tako ogroman uticaj na živote potrošača opasno. Potencijal za regulatorna kršenja povećava se iz dana u dan, uključujući ne samo Amazon, već i Fejsbuk, Gugl i Epl.

„To je nešto što pomno pratimo“, stoji u saopštenju američkog Ministarstva pravosuđa.

Nakon Evrope, u SAD su takođe shvatili da moraju nešto preduzeti pa je u petak objavljeno da je Ministarstvo pravosuđa SAD dobilo ovlašćenje za istraživanje Gugla i Epla, a Savezna komisija za trgovinu za istragu Amazona i Fejsbuka, sumnjajući u nepoštene prakse koje narušavaju tržišno nadmetanje.

Tags
Back to top button