Komšije ukidaju porez na dohodak za zaposlene u IT sektoru? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Komšije ukidaju porez na dohodak za zaposlene u IT sektoru?

Digitalizacija je suštinski proces da bi ekonomija postala efikasnija, a kvalitet života porastao, piše u predlogu Plana rada Vlade Severne Makedonije.

Cilj im je da ekonomija postane konkurentnija, kroz domaće i strane investicije, a poseban akcenat se stavlja na razvoj inovacija.

Makedonska vlada ulaže napore da, do kraja svog mandata 2024. godine, dovede godišnji rast na četiri procenta, a deo tih napora će značajno uticati i na IT sektor, piše Startit.

Kroz izmenu poreske politike, za ovaj sektor će važiti drugačiji uslovi. Tačnije, za zaposlene u IT sektoru porez na dohodak bi do 2023. trebalo da bude sveden na nulu. Plan je da on sa dosadašnjih 10 odsto, sledeće godine bude smanjen na pet, a u 2021. na tri procenta.

Uz to će ekonomska politika biti usmerena na razvoj inovacija i ulaganja u tehnološki razvoj, jer u tome vide šansu za željenu transformaciju ekonomije. Do kraja 2020. godine biće završen proces analize i preporuka za dalje jačanje Fonda za inovacije i tehnološki razvoj.

Cilj je da Severna Makedonija postane regionalni akcelerator za novoosnovana preduzeća, pre svega startape, pošto se naglasak stavlja na mogućnost brzog rasta. Ideja im je da nakon prvih šest meseci taj regionalni akcelerator otvore i za zemlje Zapadnog Balkana.

Vlada će nastaviti da ulaže u naučno-tehnološki park koji je započeo sa radom u martu 2019. godine kako bi u potpunosti bio operativan 2025. godine. U bivšem makedonskom selu uspostaviće novoosnovano selo, koje će pružiti priliku mnogim mladim ljudima iz zemlje i inostranstva da započnu posao bez potrebe za režijskim troškovima. Slično će učiniti u još pet gradova.

Sam nacrt tamošnji parlament tek treba da usvoji, kako bi počela njegova realizacija.

Tags
Back to top button