Dau Džons skočio za 200 poena, i evropske berze u plusu – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Dau Džons skočio za 200 poena, i evropske berze u plusu

Akcije na Volstritu su juče značajnije porasle, pošto je izjava meksičkog ministra spoljnih poslova “ubrizgala” izvestan optimizam u pogledu očekivanja vezanih za rešavanje pitanja imigracije i tarifa sa SAD.

Meksički ministar Marselo Ebrard je izjavio da Meksiko verovatno može da postigne dogovor sa SAD na sastanku zvaničnika, čime bi se sprečio plan SAD o uvođenju petoprocentnih tarifa na meksičku robu.

Širi indeks S&P 500 je porastao za 0,8 odsto, industrijski Dau DŽons za 229 poena ili 0,9 odsto na 25.049 poena, a tehnološki Nasdak za 0,9 odsto, prenosi agencija AP.

Akcije proizvođača čipova i tehnoloških kompanija su takođe uzletele, pri čemu su deonice Majkrosofta porasle za 1,3 odsto, a Epla za 1,2 odsto.

I na evropskim berzama akcije su ojačale nakon što je najnoviji izveštaj pokazao da je stopa nezaposlenosti u evrozoni pala na najniži nivo u više od deset godina.

Nemački indeks DAKS je porastao za 1,2 odsto, a francuski KAK za 0,4 odsto.

Američka TV mreža CNBC navodi da su evropske berze završile trgovanje u plusu usled oporavka poverenja investitora širom sveta, pri čemu je automobilski sektor zabeležio najbolje rezultate, uz skok akcija od 3,2 odsto.

Panevropski indeks Stoxx 600 je porastao za 0,65 odsto, dok su jedino akcije tehnoloških kompanija bile u “crvenom”, budući da su uknjižile pad od 0,2 odsto.

Poverenje investitora je juče počelo da se oporavlja, jer se američki predsednik Donald Tramp, drugog dana zvanične posete Britaniji, sastao sa britanskim poslovnim liderima i obećao britanskoj premijerki Terezi Mej “vrlo važan trgovinski sporazum”.

Tags
Back to top button