Budžet EU za 2020. godinu biće 168,3 milijarde evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Budžet EU za 2020. godinu biće 168,3 milijarde evra

Evropska komisija predložila je da budžet Evropske unije za 2020. godinu iznosi 168,3 milijarde evra. Kao prioritetne oblasti finansiranja u narednoj godini izdvojene su konkurentna ekonomija, mladi, jačanje bezbednosti i solidarnosti i borba protiv klimatskih promena.

“Nacrt EU budžeta za 2020. godinu je poslednji predlog budžeta Junkerove komisije. Cilj mu je da nastavi podršku EU prioritetima kao što su radna mesta, ekonomski rast, mladi, klimatske promene, bezbednost i solidarnost, ali i da pripremi tranziciju na novi budžetski ciklus”, izjavio je evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger.

U Evropskoj komisiji navode da je čak 21 procenat predloženog budžeta namenjen rešavanju pitanja klimatskih promena. Više od 83 milijarde evra trebalo bi da ojača ekonomski rast u EU i bude podrška mladima u 2020. godini.

Kada je reč o bezbednosti i solidarnosti u Evropskoj komisiji navode da je novac iz EU budžeta namenjen kako za potrebe unutar EU, tako i šire.

Predviđeno je finansiranje Fronteksa, Evropskog civilnog mehanizma za odbranu, dalji razvoj i jačanje sistema Šengena, kao i pomoć narodu Sirije.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button