“Ovo su nove članice BRIKS-a” – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

“Ovo su nove članice BRIKS-a”

Brazilski portal objavio je da su nove zemlje-učesnice raspoređene po geografskom principu.

Novi učesnici BRIKS-a će biti Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, saopštio je brazilski portal “Uol” pozivajući se na nacrt završnog dokumenta samita.

“BRIKS će objaviti o proširenju organizacije za još pet država. Na konačnom spisku se nalaze: Saudijska Arabija, Argentina, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat”, navodi se saopštenju.

Prema informacijama portala, kako bi se poštovao geografski balans na listu se može uključiti još jedna afrička zemlja.

Ranije je ministar inostranih poslova Južnoafričke Republike Naledi Pandor izjavila da se BRIKS dogovorio o proširenju, prihvatajući dokument u kojem su izloženi njegovi principi.

Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Samitom predsedava Južnoafrička Republika.

Ranije je objavljeno da je više od 20 zemalja podnelo formalne prijave za pridruživanje asocijaciji, među njima su: Argentina, Iran, Alžir, Tunis, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.

BRIKS neće menjati ime

BRIKS neće morati da menja naziv posle proširenja i zemlje koje ga čine nikada nisu razmatrale to pitanje, izjavio je specijalni izaslanik za Aziju i BRIKS u Ministarstvu spoljnih poslova Južnoafričke republike Anil Suklal.

“Mislim da neće morati da menja naziv jer se BRIKS formirao kao globalni brend. Ovo ime je prihvaćeno u celom svetu i ni u jednoj fazi naših razgovora na nivou specijalnih izaslanika, ministara inostranih poslova ili lidera se nije pojavilo pitanje promene imena”, rekao je diplomata.

Suklal je naveo da brend BRIKS znači mnogo više nego pet zemalja koje se u njemu nalaze, jer organizacija uključuje sve što je povezano sa porodicom BRIKS.

Ministar spoljnih poslova Južnoafričke Republike Naledi Pandor saopštila je da su zemlje BRIKS postigle saglasnost po pitanju proširenja organizacije.

(B92)

Tags
Back to top button