Finansijske tehnologije donose revoluciju u finansiranju malih preduzeća – Bankar.rs
FinTechINOVACIJESLIDERSVE VESTI

Finansijske tehnologije donose revoluciju u finansiranju malih preduzeća

Blokčejn i druge tehnologije donose revoluciju u finansiranju malih i srednjih preduzeća, a dve platforme koje pružaju usluge u ovoj oblasti uskoro će doći u Srbiju, rečeno je danas na FinTek forumu u Beogradu.

Forum finansijskih tehnologija za biznis održava se u organizaciji USAID-a, a predstavnici FinTek i IT kompanija govorili su o mogućnostima koje za mala i srednja preduzeća donose blokčejn, moderni načini finansiranja i „crowdinvesting”.

Ovaj vid investiranja je sličan masovnom prikupljanju sredstava preko onlajn platformi („crowdfunding”), s tim što u ovom slučaju korisnici ne doniraju novac, nego ga ulažu u startape i tako stiču njihove deonice.

Rukovodeći partner platforme Konda (Conda) za „crowdinvesting”, Daniel Horak, najavio je da će na jesen ova platforma početi da pruža usluge i u Srbiji, zahvaljujući podršci USAID-a.

Pre šest godina postojao je strah da ’crowdinvesting’ i ’crowdfunding’ pokušavaju da zamene banke, ali to je glupost”, rekao je Horak objašnjavajući funkcionisanje svoje organizacije.

On je kazao da je preko platforme Konda do sada uloženo 26,1 miliona evra i uspešno finansirano 108 preduzeća, a platforma ima preko 30.000 registrovanih korisnika.

Takođe je najavljen skori dolazak globalne onlajn platforme za kreditiranje Bitbond, koja koristi „blokčejn” tehnologiju da omogući izuzetno brze i jeftine transfere novca.

„Mi verujemo u širenje”, rekao je finansijski direktor Bitbonda Majkl Pinkus navodeći da ta firma posluje na 80 svetskih tržišta, i da je preko nje realizovano više od 3.300 zajmova vrednih 13 miliona evra.

Forum su otvorili premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador SAD Kajl Skot u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

FinTek forum je zamišljen kao platforma za diskusiju o tome kako primena modernih finansijskih tehnologija može da pomogne privatnom sektoru, naročito mikro, malim i srednjim preduzećima da dođu do preko potrebnog finansiranja za rast i razvoj svog poslovanja.

Ova preduzeća čine 99,9 odsto preduzeća u Srbiji, zapošljavaju 65,7 odsto svih zaposlenih i učestvuju u ukupnom izvozu Srbije sa 40,8 odsto.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button