Tabaković: Štednja u dinarima isplativija od devizne štednje – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDepoziti i štednjaDOMAĆE BANKEINTERVJUISLIDERSVE VESTI

Tabaković: Štednja u dinarima isplativija od devizne štednje

Prema analizama, štednja u dinarima isplativija je od devizne štednje i u dugom i u kratkom roku, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i dodala da je štednja stanovnišva nastavila da raste, uprkos niskim kamatama.

“U prilog dinarskoj štednji idu, ne samo više kamate, već i niska inflacija i relativna stabilnost kursa, kao i neoporezivanje prihoda na kamate”, rekla je Tabakovićeva za  Večernje novosti.

Ukazala je da se ulaganje u državne hartije od vrednosti smatra jednim od najsigurnijih oblika ulaganja:

“Osim što obezbeđujemo stabilnost cena i jačamo finansijsku stabilnost, sprovodimo i aktivnosti usmerene na razvoj domaćeg dinarskog finansijskog tržišta, uz promociju i podsticanje instrumenata zaštite od deviznog rizika.”

Guvernerka banke je istakla da sve to ima za cilj obezbeđivanje odgovarajućeg ambijenta za povećanje stepena dinarizacije kredita, što se i odrazilo kroz povećanje dinarskih u ukupnim kreditima u proteklom periodu.

“Aktivno i pažljivo pratimo kako banke postupaju u konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u evro i svakako ćemo sprovesti kontrole”, dodala je Jorgovanka Tabaković i nastavila da će, ukoliko se utvrde nepravilnosti, biti naloženo njihovo otklanjanje, bez obzira na zaključen ugovor o konverziji.

“To znači da potpisivanjem ugovora o konverziji, banka nije zaštićena od mera koje NBS može da preduzme, a korisnici će i dalje imati prava koja su im garantovana posebnim zakonom”, zaključila je guvernerka.

Tags
Back to top button