Šuška se: Država bi “Komercijalnu banku” prodala za pola milijarde evra? – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Šuška se: Država bi “Komercijalnu banku” prodala za pola milijarde evra?

Tačno 500 miliona evra u Nemanjinoj 11 slovi za cenu po kojoj država vrednuje 100 odsto kapitala “Komercijalne banke”, piše “Blic Biznis”.

Ministarstvo finansija objavilo je u petak javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju ove banke u kojoj je država najveći pojedinačni akcionar. Kako navodi portal, država celu banku ceni 500 miliona evra i smatra da bi to bila dobra cena za “Komercijalnu banku” čija je prodaja planirana do kraja godine. S obzirom na to da se na prodaju nudi najviše 83,2 odsto kapitala, ova banka bi u tom slučaju mogla da bude prodata za oko 415 miliona evra. To je oko 15 miliona evra više od trenutne tržišne cene ove banke na Beogradskoj berzi.

Pola milijarde evra za celu banku, tvrdi izvor Blic biznisa, je dobra cena, ukoliko se u obzir uzmu sve okolnosti od uticaja.

“U tom slučaju pokazatelj P/B odnosno odnos tržišne cene akcije i njene knjigovodstvene vrednosti bio bi 0,85 što govori o dobroj ceni u današnjim okolnostima”, kaže sagovornik portala i dodaje da bi od velikog uticaja na konačnu prodajnu cenu mogli da budu pregovori između države i kupca.

Nakon što je država objavila javni poziv, detalji daljeg postupka prodaje “Komercijalne banke” biće određeni odgovarajućom tenderskom dokumentacijom.

Zainteresovani kupci imaju rok da se izjasne do 21. juna 2019. do kada moraju da dostave izjave o zainteresovanosti.

Tags
Back to top button