Saradnja MK Group i univerziteta u Beču – Austrijski studenti u poseti srpskom agraru – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Saradnja MK Group i univerziteta u Beču – Austrijski studenti u poseti srpskom agraru

Tradicionalna poseta studenata austrijskog Univerziteta za prirodne resurse i bionauke (Universität für Bodenkultur Wien, BOKU), predstavlja još jedan primer negovanja dobrih odnosa i razmene iskustava MK Group i kancelarije austrijskog ministarstva održivosti i turizma i atašea za poljoprivredu. Ove godine, akademci sa ovog bečkog univerziteta imali su priliku da obiđu polja ratarskih kultura šećerne repe, kukuruza, graška, kao i stočne farme kompanije PIK Bečej, i steknu uvid u ekspertizu, znanje i profesionalnost jedne od vodećih poljoprivrednih kompanija u Srbiji. Tokom posete, akademci su se upoznali i sa radom pogona za preradu povrća i hladnjače fabrike Flora, a i obišli čuveni dvorac Fantast.

„Drago nam je da smo baš ovde u PIK Bečeju, koji ove godine obeležava 60 godina postojanja, ugostili predstavnike prestižnog austrijskog univerziteta i imali priliku da ovim mladim ljudima pokažemo deo standarda i tehnologije koje svakodnevno primenjujemo u poljoprivrednoj proizvodnji. MK Group, u sklopu kog posluje PIK Bečej, zajedno sa svojim kooperantima obrađuje 265,000 hektara zemljišta. Naše članice zajedno izvoze više od 500.000 tona svih žitarica i uljarica i ujedno, čine najvećeg izvoznika ovih sirovina tokom 2018. u Srbiji, a samo u proteklih pet godina u Agrarnu diviziju investirano je 85 miliona evra. Sa druge strane, razmena znanja sa mladim kolegama i omogućavanje studentima da steknu praktična iskustva u proizvodnji, za nas, najznačajnijih poljoprivrednih kultura, jeste cilj ovakve uspešne saradnje koju godinama realizujemo. Drago nam što austrijski univerziteti prepozanju znanje koje kompanija MK Group primenjuje na svojim imanjima“, istakao je Strahinja Marjanović, direktor Agrarne divizije u okviru MK Group.

„Saradnja sa MK Group i PIK Bečej traje već dugi niz godina. PIK Bečej jedna je od vodećih kompanija u Srbiji koja ima visoke standarde u proizvodnji. Iz tog razloga održavamo redovne kontakte i dobar poslovni odnos što potvrđuju i prethodno organizovane posete visokih delegacija – parlamentaraca, naučnika, vlasnika farmi i studenata. Drago nam je što, zahvaljujući saradnji MK Group i njene kompanije članice PIK Bečej i univerziteta postoji mogućnost da se učenici upoznaju sa jednim od vodećih poljoprivrednih proizvodnih objekata u Srbiji“, izjavio je dr Kristijan Bravenc (Dr. Christian Brawenz), austrijski ataše za poljoprivredu.

Ratarske kulture koju su studenti austrijskog univerziteta danas obišli predstavljaju samo deo useva Agrarne divizije MK Group, koja samostalno obrađuje više od 15 različitih useva. Od ukupne površine koju obrađuje MK Group 40% je pod sistemima za navodnjavanje, što je značajno iznad proseka u Srbiji.

MK Group kontinuirano sarađuje sa brojnim visokoobrazovanim institucijama u Srbiji, Evropi i svetu omogućujući studentima na taj način uvid u uspešan model poslovanja i sticanje praktičnog znanja u oblasti u kojoj se školuju a koje su ujedno i ključne oblasti poslovanja ovog poslovnog sistema.

Univerzitet za prirodne resurse i bionauke jedan je od najprestižnijih austrijskih univerziteta koji datira još iz 1872. godine. Pokriva sve oblasti studija usmerene na održivu upotrebu prirodnih resursa – poljoprivrede, šumarstva, biohemije, upravljanja vodama i pejzažne arhitekture. Univerzitet je 2012. rangiran među 100 najboljih univerziteta iz oblasti poljoprivrede i šumarstva.

Tags
Back to top button