Javni dug Srbije porastao za 40 milijardi dinara – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Javni dug Srbije porastao za 40 milijardi dinara

Iznos javnog duga Srbije povećan je za 40 milijardi dinara u prvom tromesečju 2019. godine, i krajem marta je iznosio 2,76 hiljada milijardi dinara, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS).

„Povećanje javnog duga prvenstveno se dovodi u vezu sa rastom deviznog dela javnog duga za 35,9 milijardi dinara”, navodi se u izveštaju NBS o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije objavljenom 31. maja.

Najviše je povećan iznos javnog duga u evrima, za 186,5 miliona, i to pretežno zbog zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija kao što su Međunarodna banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka, a za finansiranje infrastrukturnih projekata i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Javni dug u evrima povećao se i po osnovu hartija od vrednosti emitovanih u evrima, pa je tako njegov udeo u ukupnom javnom dugu porastao ua 0,2 odsto i sada iznosi 40,2 procenta.

Deo javnog duga u američkim dolarima povećan je znatno manje, za 7,9 miliona dolara, pa je njegovo učešće u ukupnom javnom dugu ostalo nepromenjeno i iznosi 26,5 odsto uprkos jačanju dolara prema evru i dinaru.

Deo javnog duga u dinarima povećan je za 4,2 milijardi dinara po osnovu prodaje dinarskih državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala.

Međutim, zbog toga što je devizni javni dug imao znatno veći rast, kao i zbog efekata međuvalutnih promena, udeo dinarskog duga je procentualno smanjen sa 26 odsto na 25,8 procenata ukupnog javnog duga krajem prvog tromesečja ove godine.

Tags
Back to top button