Azeski: “Prištinske takse kreiraju negativan efekat na ceo region” – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUISLIDERSVE VESTI

Azeski: “Prištinske takse kreiraju negativan efekat na ceo region”

Predsednik Privredne komore Severne Makedonije Branko Azeski smatra da su takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije “štetni koraci koji kreiraju negativan efekat na rejting zemalja Zapadnog Balkana”.

Azeski je za Tanjug istakao da “ukoliko u regionu ne poštujemo ono što smo se dogovorili, ocigledno je da šaljemo negativan signal spoljnom faktoru, partnerima iz drugih zemalja, a posebno ka EU”.

“Mi smo kao poslovna zajednica opredeljeni za to da se bilateralni sporovi oko uvodjenja ogromnih carinskih taksi u iznosu od 100 odsto reše u najkraćem mogućem roku, jer takve odluke, bez obzira da li su vremenski ograničene ili ne, narušavaju započeti proces regionalnog povezivanja i ujedinjenja koji predstavlja jedan od ključnih prioriteta regionalne aspiracije za priključivanje i članstvo u Evropskoj Uniji”, objasnio je Azeski u intervjuu za Tanjug.

Na pitanje da li reizvoz srpskih proizvoda na Kosovo i Metohiju iz Severne Makedonije može biti dugoročno održiv i jesu li i koliko makedonska preduzeća profitirala zbog uvodjenja taksi Beogradu od strane Prištine, Azeski je rekao da je trgovina izmedju Republike Severne Makedonije i svih zemalja potpisnica CEFTA sporazuma normalna, te da je njegova država na tržište Kosova i Metohije u 2018. godini izvezla robu vrednu 265,8 miliona dolara, pri čemu je, kako je kazao, izvoz povečhan za 17,8 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Makedonski izvoz na tržište Kosova i Metohije sastoji se, prema njegovim rečima, uglavnom od proizvoda kao što su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala, portland cement, proizvodi od gvožđa ili nelegiranog čelika, naftni koks i lekovi, a rast izvoza za pomenutih 17,8 odsto odnosi se isključivo na pomenute proizvode.

“Ono što najviše zabrinjava je da je odlučnost da se stvori zajedničko tržište za zemlje Zapadnog Balkana, kroz potpunu liberalizaciju medjusobnih ekonomskih odnosa, značajno narušena u novim okolnostima. To negativno utiče na celokupnu regionalnu ekonomsku saradnju, rast i razvoj”, naglasio je predsednik makedonske Privredne komore.

Komentarišući izjavu srpskog ministra trgovine Rasima Ljajića koji kaže da je pitanje postojanja i rada CEFTA dovedeno u pitanje upravo zbog jednostranih mera određene članice, Azeski ukazuje da se ne koriste sve ponuđene mogućnosti ove organizacije za ekonomsko i regionalno povezivanje.

“Generalno, CEFTA se svodi samo na klasični sporazum o slobodnoj trgovini i nije preduzeta nikakva akcija da se iskoriste sve date mogućnosti za neophodnu ekonomsku i regionalnu povezanost i oporavak ekonomija niske konkurentnosti zemalja Zapadnog Balkana”, naglašava Azeski.

On dodaje da su države potpisnice CEFTA sporazuma obavezne da se pridržavaju pravila i odredaba, ali da su i prethodno bili svedoci kršenja određenih odredaba CEFTA sporazuma, rekavši da su informisali i Evropsku uniju o pojedinim problemima, kako bi podržali posredovanje ili pronalaženje rešenja.

“Privredna komora Severne Makedonije i njene članice ne vide osvajanje izvoznih tržišta u regionu putem carinskih barijera, već uspostavljanjem i maksimiziranjem poštovanja za liberalne tržišne odnose privrede, ne samo sa zemljama neposrednog regionalnog okruženja, večh i sa drugim zemljama, bez blokada i neekonomskih mera, omogućavajući slobodan protok ideja, kapitala i znanja”, zaključio je Azeski.

Izvor: B92

Tags
Back to top button