Poslednjeg trgovačkog dana u nedelji oporavak berzanskih indeksa – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Poslednjeg trgovačkog dana u nedelji oporavak berzanskih indeksa

Poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, investiciona aktivnost na domaćem tržištu se “probudila”, uz oporavak berzanskih indeksa. Ukupan promet na trgovanju iznosio je 22,1 milion dinara (187,5 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je zaključio trgovanje sa dobitkom od nepunih 0,2 odsto na 733,32 poena, a u odnosu na prošlu nedelju je ojačao za 0,1 posto, dok je BELEXlajn uprkos današnjem rastu za petinu procenta 1.558,7 poena, na nedeljnom nivou oslabio za približno 0,1 posto.

Akcija Naftne industrije Srbije, koja je dominirala u trgovanju tokom većeg dela nedelje, ostala je u fokusu investitora i poslednjeg trgovačkog dana sa realizacojom od 18,9 miliona dinara, uz pad cene od skoro 0,3 procenta na 722 dinara. Tokom ove sedmice ukupan promet akcija NIS-a iznosio je zavidnih 49 miliona dinara.

Obična akcija Komercijalne banke je neznatno ojačala na 2.800 dinara, i zabeležila trgovanje vredno 1,9 miliona dinara.

Ministarstvo finansija je juče objavilo na svom sajtu javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za učešće u postupku tenderske prodaje akcija u Komercijalnoj banci, a ponuđači imaju rok da za dostavljanje izjava do 21. juna.

Na prodaju se nude akcije banke koje predstavljaju ne manje od 50,1 odsto ukupnog broja običnih akcija koje je izdala Komercijalna banka, sa mogućnošću sticanja najviše 13.997.686 akcija, što čini ukupno 83,23 odsto ukupnog broja izdatih običnih akcija banke.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna je isprometovano za preko 0,4 miliona dinara po prosečnoj ceni od 5.225 dinara, za 0,4 odsto višoj nego na prethodnoj trgovačkoj sesiji, a proizvođač i distributer tehničkih gasova Mešer Tehnogas se zadržao na cenovnom nivou od 12.001 dinar, uz realizaciju od 0,2 miliona.

Strani investitori su bili pasivni, budući da su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa udelom od 4,1 odsto, u kupovini sa 0,9 procenata, a u prodaji sa 7,6 posto.

Na Berzi juče nije trgovano državnim dužničkim papirima.

Tags
Back to top button