BlackRock kupio obveznice Srbije, ali… – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

BlackRock kupio obveznice Srbije, ali…

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Skupštini da fond BlackRock nije preuzeo spoljni dug Srbije, jer obveznice koje poseduju predstavljaju 0,4 odsto od ukupnog javnog duga Republike Srbije.

Odgovarajući na poslanička pitanja, Brnabić je rekla da je BlackRock jedan od fondova koji ulaže u domaće hartije od vrednosti.

„Pored njih, na aukicji je učestvovalo više od 500 zainteresovanih investitora. Ukupna tražnja za našim hartijama od vrednosti je premašila iznos od 11 milijardi dolara. Black Rock je na poslednjoj aukciji investirao oko 80 miliona dolara, odnosno oko 4,5 odsto ukupno emitovanih obveznica“, rekla je ona.

Ukupno Black Rock poseduje sprskih evroobveznica u vrednosti od 138 miliona evra, dodala je Brnabić.

„To predstavlja 1,54 odsto od ukupno emitovnaih obveznica ili 0,4 odsto od ukupnog javnog duga Republike Srbije“, kazala je.

Sve obveznice Republike Srbije koje su izdate na međunarodnom tržištu su neobezbeđene, dodala je.

„To znači da se za njih ne garantuje imovinom Republike Srbije, jer bi inače vredele mnogo više. Ovako je to poverenje investitora da će im se te pare isplatiti“, rekla je.

Ana Brnabić je takođe rekla da nije preveliki optimista da će mediji hteti da njen odgovor prenesu.

Podsetimo, narodni poslanik poslaničkog kluba „Ujedinjeni“ Vladeta Janković zatražio je danas od premijerke Srbije Ane Brnabić da objasni ili demantuje glasine koje su se pojavile na društvenim mrežama – da je internacionalni globalni fond Black Rock u Beogradu preuzeo spoljni dug od 34 milijardi evra.

N1

Tags
Back to top button