Nemački zahtev bankama za slučaj nove krize – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Nemački zahtev bankama za slučaj nove krize

Nemački bankarski regulator traži od banaka da povećaju rezervacije za ukupno 5,3 milijarde evra za pokriće rizika povezanih sa naduvanim cenama nekretnina na domaćem tržištu i sa usporavanjem privrede.

Zahtev za povećanjem kapitalnih rezervi uputio je Odbor za finansijsku stabilnost koji čine zvaničnici supervizora bankarskog sektora BaFina, ministarstva finansija i centralne banke Bundesbank, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema rečima predsednika BaFina Feliksa Hufelda, banke će morati da uspostave anticiklične zaštitne mehanizme u roku od 12 meseci, počevši od 1. jula.

Taj korak je tek preventivna mera, budući da regulatori ne vide konkretne naznake akutnih rizika po finansijsku stabilnost, izjavio je zamenik ministra finansija Jerg Kukis.

Finansijski regulator time reaguje na rast kreditiranja u Nemačkoj u poslednje vreme, koji je nadmašio rast aktivnosti u privredi u celini.

Rezervacijama bi trebalo da spreče banke da počnu oštro smanjivati kreditne plasmane u vreme krize, čime bi je dodatno pogoršale.

Banke su oštro kritikovale zahtev regulatora, s obzirom na to da im dobit u poslednje vreme potiskuju niske kamantne stope.

“Trenutno se ne naziru ozbiljni rizici po finasijsku stabilnosti“, saopštilo je udruženje Deutsche Kreditwirtschaft (DK), koje okuplja nemačka udruženja banaka.

„Osim toga, nemačke su banke nakon poslednje finansijske krize povećale kapitalne resurse usled strožih propisa i sada su značajno stabilnije nego ranije“, dodaju iz DK.

Tags
Back to top button