Putem lizinga finansiranje privrede i do milijardu evra godišnje – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Putem lizinga finansiranje privrede i do milijardu evra godišnje

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) predstavila je juče Strategiju razvoja privrede putem lizinga, čije bi predložene inicijative, kako ocenjuju, omogućile da lizing industrija finansira srpsku privredu sa jednom milijardom evra godišnje.

Predstavnici ALCS ukazali su da je za dalje unapređenje lizing industrije i obimnijeg finansiranja privrede Srbije potrebno razmotriti inicijative za izmenu Zakona o finansijskom lizingu koje su 2015. dostavljene Narodnoj banci Srbije. Takođe, rečeno je da je potencijal lizinga u Srbiji dvostruko veći od trenutno iskorišćenog, što, navode iz ALCS, pokazuje i analiza Evropske komisije.

Prema njenom Istraživanju o pristupu preduzeća finansiranju tokom 2018. godine, u Poljskoj je 40 odsto malih i srednjih preduzeća koristilo lizing, u Nemačkoj 34 odsto, u Rumuniji 25 odsto, Hrvatskoj 23 odsto, a u Srbiji tek 16 odsto.

Pomoćnik ministra finansija Filip Šanović kaže da ukupni lizing plasmani u Srbiji pokazuju konstantan rast i danas iznose 75 milijardi dinara, dok je u ukupnim plasmanima dominantno učešće privrednih subjekta koje čine više od 80 odsto portfolio liznig kompanija.

Ističe da se uloga lizinga u razvoju privrede ne može zanemariti i ukazuje da taj način finansiranja već 15 godina u Srbiji služi za nabavku vozila, mašina, nekretnina, i velika je podrška za početnike u poslovanju, mala i srednja preduzeća.

“Manjak kapitala i višak ideja su pogodni za lizing”, podvukao je Šanović, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar ALCS Teodora Milenković kaže da je rast lizing industrije u 2018. bio 16,9 odsto, a vrednost novozaključenih lizing ugovora iznosila je 503 miliona evra.

“Od toga je sektor putničkih vozila iznosio 226 miliona evra, komercijalnih teretnih i ostalih vozila 173 miliona evra, mašina i opreme 101 miliona evra i nekretnina tri miliona evra”, rekla je Milenković.

Navodi da jačanje privrede i ekonomska situacija u državi ukazuju na potrebu privrednika za daljim investirnjem u proširenje proizvodnje i postizanje konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu i dodaje da je upravo lizing pogodan finansijski instrument za investicije u privredu.

“Inicijative koje predlažemo nastale su na osnovu iskustava na domaćem tržištu i modela koji funkcionišu u drugim državama, a koji su potvrđeni podacima Evropske komisije”, rekla je Milenković.

Kako piše Tanjug, predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Miloš Lukić kaže da EBRD podržava razvoj lizinga u Srbiji, kao i da uspešno finansira lizing kompanije u našoj zemlji već 13 godina, koje je do sada finansirala sa više od 125 miliona evra.

“Sektor lizinga je od velikog značaja i za ostale zemlje gde EBRD posluje i gde pojedinačno u svakoj zemlji godišnje plasiramo 200 miliona evra, a trenutni portfolio prema lizing kućama je oko 800 miliona evra”, podvukao je Lukić.

Ukazuje da je lizing jedan od ključnih izvora finansiranja za kompanije, a naročito je značajan za razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji, jer, ističe Lukić, omogućava finansiranje imovine i opreme od vitalnog značaja za poslovanje u uslovima kada preduzeće nije u mogucnosti da se zadužuje preko klasičnih kredita.

Naime, Strategijom razvoja privrede putem lizinga obuhvaćeno je šest inicijativa – proširenje palete proizvoda koja bi obuhvatila operativni i finansijski lizing, učešće lizing industrije u subvencijama IPARD fondova, finansiranje softvera, fleet management, smanjenje kapitalnog cenzusa i smanjenje administrativnih procedura.

Fleet management je zapravo upravljanje voznim parkom i odnosi se na brigu o voznom parku koja je sa korisnika automobila prebačena na profesionalce, na taj način bi privrednici imali više vremena da se posvete razvoju poslovanja.

Tags
Back to top button