Tržište nekretnina u CG: Kvadrat stana u Budvi do 4,500 evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Tržište nekretnina u CG: Kvadrat stana u Budvi do 4,500 evra

Tržište novosagrađenih stambenih nekretnina relativno stabilno u posljednje dvije godine, kazao je Milovan Novaković, šef kancelarije Colliers International za Crnu Goru.

Istraživanjem, kako je kazao, nijesu obuhvaćeni luksuzni rizort projekti poput Porto Montenegra, Luštica Bay, Porto Novi projekta, Dukley Gardensa i par manjih koji su posmatrani kao specijalna zona, kao ni objekti kolektivnog stanovanja koji su građeni pod subvencionisanim uslovima, gdje su lokalne uprave besplatno poklonile zemljište i oslobodile plaćanja komunalija sindikalne organizacije, jer te cijene ne odražavaju tržišnab kretanja.

POBJEDA: Kako se kreću cijene stanova i koje su specifičnosti pojedinih gradova?

NOVAKOVIĆ: Cijene kvadrata u Crnoj Gori zavise prvenstveno od regije u kojoj se grade objekti, potom od lokacije u gradovima, kao i od kvaliteta gradnje, odnosno stepena opremljenosti.Možemo takoreći prošetati kroz gradove da bismo stekli uvid.

Podgorica – U katastarskim opštinama Podgorica I i Tološi raspon prosječnih postignutih cijena, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, kretao se između 1.200 i 1.600 eura po kvadratu, dok je u KO Podgorica II taj raspon bio između 1.070 i 2.000 eura po kvadratnom metru. U KO Podgorica III raspon se kretao između 1.000 i 1.150 eura. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u glavnom gradu bilježi jedino porast indeksa za kO Podgorica III od 1,32 odsto, dok preostale tri katastarske opštine bilježe pad od 0,45 odsto za KO Tološi i KO Podgorica I, dok je za KO Podgorica II pad 0,25 procenata.

Ulcinj – raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 950 i 1.250 eura po kvadratu, dok je u KO Ulcinjsko polje taj raspon bio između 970 i 1.050 eura. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u KO Ulcinj i KO Ulcinjsko polje je minus 1,01 odsto. U Ulcinju je, posebno u KO Ulcinjsko polje, intenzivirana gradnja ove vrste nekretnina, nakon donošenja DUP-a.

Bar – raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 1.100 i 1.650 eura po kvadratu.
Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u KO Bar je minus 1,17 odsto.

Budva – raspon prosječnih postignutih cijena u KO Budva u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 1.300 i 4.400 eura po kvadratu, dok je u KO Bečići bio između 1.600 i 2.300 eura, a u KO Petrovac od 2.200 do 3.800 eura. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u opštini Budva, gdje je odrađeno istraživanje, kretao se od minus 4,55 odsto u KO Petrovac do plus 2,52 procenta u KO Budva. Očekivan je bio veći pad indeksa promjene cijena u KO Bečići od minus 2,02 odsto zbog velike ponude ovog tipa nekretnina.

Tivat – raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 1.400 i 2.100 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u opštini Tivat gdje je odrađeno istraživanje je nula.

Kotor – KO Dobrota I, koja je dominantno prednjačila u izgradnji objekata u proteklom periodu raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, kao i obrade prostora objekata, kretao se između 1.800 i 2.000 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene je iznosio plus 1,32. Očekivan je porast indeksa i zbog moratorijuma na gradnju.

Herceg Novi – KO Topla, KO Herceg N ovi i KO Sutorina raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 1.400 i 1.500 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u opštini Herceg Novi, gdje je odrađeno istraživanje, je konstatovao da nije bilo promjena u ostvarenim cijenama u 2018. godini u odnosu na prethodnu i iznosio je nula procenata.

Cetinje – raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 700 i 1.100 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u KO Cetinje I je minus 1,19 odsto. Za stambene prostore na Cetinju se iz istorijskog kretanja konstatuje veće interesovanje tržišta. Očekivanja su da dođe sa sljedećim istraživanjem do porasta cijena stanova.

Nikšić – raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika i ovdje se kretao se između 700 i 1.100 eura po kvadratu. Za razliku od Cetinja, u Nikšiću nije bilo promjena cijena, iako je intenzivirana izgradnja objekata ove vrste u poređenju sa proteklim periodom. Bijelo Polje raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 800 i 950 eura po kvadratu, uz rast cijena u KO Bijelo Polje od 1,07 odsto.

Berane – raspon prosječnih postignutih cijena u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika kretao se između 670 i 800 eura po kvadratu. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u KO Berane je minus 4,10 odsto.

Što se tiče komercijalnih prostora (kancelarijskih i maloprodajnih), tržište takođe pokazuje stabilne parametre, a detaljno istraživane tržišta može se pronaći na sajtu. Ovo je istraživanje rađeno za 2018. godinu, a očekivanja su da će trendovi i ove godine biti slični. Ostaje, međutim, da se sačeka kraj 2019. i da se sumiraju rezultati.

POBJEDA: Sa kojim investitorima sarađujete u Crnoj Gori?

NOVAKOVIĆ: Od 2007. godine kada je osnovan u Crnoj Gori, Colliers International je imao priliku da sarađuje sa skoro svim velikim investitorima i renomirane kuće su nas prepoznale kao jednu od najboljih kompanija u oblasti nekretnina. I ove godine nam je International Property Awards iz Londona dodijelila priznanje kao najboljoj konsultantskoj kući u ovoj oblasti u Crnoj Gori. Podsjećanja radi, IPA je crnogorski Colliers International prije dvije godine proglasila za najbolju konsultansku kuću iz oblasti nekretnina u Evropi, a ovakvim priznanjem se ne može pohvaliti nijedna kompanija iz jugoistočne Evrope.

Colliers Montenegro dio je korporacije Colliers International Group, koja posluje u 68 zemalja i u 500 kancelarija zapošljava 16.000 ljudi. Korporacija se kotira na NASDAQ-u pod simbolom CIGI kao i na Toronto Stock Exchange pod simbolom CIG. Kao ravnopravan član ove velike grupacije, Colliers Montenegro dijeli znanja, infrastukturu, metode i procedure sa Colliers timovima širom svijeta, prevashodno sa timovima iz EMEA regiona. Neke od usluga koje Colliers International pruža su: globalna korporativna rješenja, posredovanje i upravljanje nekretninama uključujući i hotele, savjetovanje u oblasti hotelijerstva, procjene nekretnina, sertifikacija u oblasti zelene gradnje, podrška prilikom finansiranja

U junu šoping centar u Radanovićima

POBJEDA: Da li možete izdvojite neke od bitnih projekata na kojima trenutno radite?

NOVAKOVIĆ: Sa ponosom možemo konstatovati da je Colliers Interna(tional Asset Manager hotela ,,Ramada u Podgorici, zvanični Resale Agent za Porto Montenegro i ekskluzivni agent za izdavanje i kompanija koja će upravljati šoping centrom BUTIKO u Radanovićima, Kotor, a koji će biti zvanično otvoren u junu i koji će biti sto posto popunjen.

Izvor: Pobjeda

Tags
Back to top button