Hrvati pripremaju prodaju nacionalnog avio-prevoznika? – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Hrvati pripremaju prodaju nacionalnog avio-prevoznika?

Kroacija erlajns je saopštila da će pokriti gubitak od 11,2 miliona evra iz 2018. iz sopstvenih rezervi. Finansijski rezultati hrvatskog avio-prevoznika iz prošle godine najgori su još od 2012.

Na kraju prvog kvartala 2019. rezerve Kroacija erlajnsa iznosile su 15 miliona evra, prenosi portal Exyuaviation. O odluci da pokrije prošlogodišnje gubitke iz rezervi glasaće deoničari kompanije na sastanku 7. jula.

Hrvatska kompanija trenutno ima obaveze po osnovu zajmova koje iznose 19,1 milion evra, od čega su 10,5 miliona dugoročni zajmovi, dok su ostatak kratkoročni. U prva tri meseca ove godine avio-prevoznik ubeležio je gubitak od 13,3 miliona evra.

Izvršni direktor Kroacija erlajnsa Jasmin Bajić nedavno je rekao da je toj kompaniji potrebno oko 33 miliona evra za novi investicioni ciklus i nadmetanje sa konkurencijom.

„Situacija nije dobra jer ne možemo da se razvijamo. Trenutno možemo samo da stagniramo ili da slabimo. Trebalo bi promeniti vlasničku strukturu putem rekapitalizacije“, rekao je Bajić, prenosi B92.

„Glavni problem Kroacija erlajnsa su gubici koji se akumuliraju tokom zime. U to doba godine, kada nemamo konkurenciju i samo deset prevoznika nastavi da leti u našu zemlju, mi generišemo gubitke. A kada se tokom leta nadmećemo sa stotinu prevoznika, pokušavamo da ih nadoknadimo. Tokom letnje sezone opslužimo skoro polovinu godišnjeg saobraćaja. Ključni problem je ušteda na osnovu obima poslovanja, jer iznajmljujemo skuplje avione i plaćamo skuplje gorivo od naše konkurencije, što im daje prednost“, kazao je on.

Komentarišući finansijske rezultate te kompanije ranije tokom ovog meseca, Oleg Butković, hrvatski ministar za more, transport i infrastrukturu, rekao je kako će „dugoročno, Kroacija erlajnsu biti teško da preživi bez partnera“.

Tags
Back to top button