ECB upozorava: Italija bi mogla imati problema ako ne poštuje propise – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

ECB upozorava: Italija bi mogla imati problema ako ne poštuje propise

ECB je upozorila da bi zadužene vlade kao što je italijanska mogle da imaju probleme ako ne poštuju propise o ograničenju zaduživanja i deficita. Takođe je saopštila je da su izazovi za finansijsku stabilnost u Evrozoni porasli zbog trgovinskih tenzija.

ECB je uputila upozorenje u trenutku kada italijanska populistička vlada dovodi u pitanje propise o ograničenju zaduživanja, smatrajući da se time koči privredni rast, čime je ušla u sukob sa Evropskom komisijom.

“U slučaju rizika koji negativno utiču na rast, troškovi finansiranja za osetljive zemlje verovatno će porasti i mogli bi da povećaju zabrinutost oko održivosti duga”, navela je Evropska centralna banka.

Kako prenosi Beta, italijanski troškovi pozajmljivanja na tržištu obveznica porasli su ove nedelje, što je znak da su investitori zabrinuti, pošto je italijanski vicepremijer Mateo Salvini ponovio protivljenje evropskim pravilima posle pobede svoje stranke na upravo održanim evropskim izborima.

ECB je takođe upozorila da je bankarski sistem suočen sa izazovima uključujući slabu profitabilnost i nemogućnost da smanji troškove.

Evropska centralna banka i dalje očekuje da će privredni rast u Evrozoni da se ubrza narednih meseci posle perioda slabosti. Ona ipak upozorava da pretnje kao što su trgovinske tenzije mogu to da ugroze.

Evropska komisija zadužena za sprovođenje limita za zaduživanje i deficita koji treba da poštuju svih 19 članica Evrozone, sukobljavala se sa Italijom čija vlada se zalagala za to da ima veći deficit, troši više i smanji poreze.

Tags
Back to top button