Evo koliko košta obezbeđenje najbogatijih IT stručnjaka – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo koliko košta obezbeđenje najbogatijih IT stručnjaka

Čelnici najvećih IT kompanija u Silicijumskoj dolini u Kaliforniji neki su od najbogatijih ljudi sveta i zbog toga na bezbednosne mere troše milione dolara.

Između ostalog, plaćaju naoružane telohranitelje da paze na njih 24 sata, postavljaju panele otporne na metke u svoje kancelarije i prave tajne prolaze za bekstvo u slučaju opasnosti. Neki čak imaju i privatne avione. I sve to plaćaju im kompanije za koje rade.

Podaci o njihovim troškovima su javni, ali to je samo vrh ledenog brega budući da bogataši iz Silicijumske doline, prema zakonu, imaju mogućnost da ne prijavljuju koliko su novca platili nešto.

Tako je Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, u 2018. potrošio 20 miliona dolara za svoju zaštitu. To je za 2,5 miliona više nego godinu dana ranije. Troškove je povećao zbog negativne slike javnosti o kompaniji, prenosi Business Insider.

Džef Bezos, vlasnik Amazona, najbogatiji čovek na svetu, plaća obezbeđenje 1,6 miliona dolara. Uprkos tome on ne troši više od svojih kolega na bezbednost – barem ne javno. Iako je njegovo bogatstvo poraslo 113 milijardi dolara on i dalje odvaja za troškove svoje bezbednosti jednako novca koliko je odvajao i 2012. godine.

Šeril Sendberg, direktorka operacija u Fejsbuku u 2018. godini imala je povećane troškove bezbednosti za 200.000 dolara. Njoj je plaćeno 2,9 miliona dolara za obezbeđenje. Ta kompanija potrošila je čak milion dolara na putovanja privatnim avionom.

Troškovi bezbednosti Džeka Dorsija, poslednji put su objavljeni 2016. u dokumentu u kom je bilo navedeno da mu Tviter plaća 68.506 dolara za stambenu bezbednost i druge segmente zaštite.

Epl je objavio da je potrošio 310.000 dolara na svog prvog čoveka Tima Kuka 2018. godine. Prema standardima ovog bogataškog kraja, ovo je vrlo skromna potrošnja – pogotovo ako uzmemo u obzir da je Epl manje-više stalno u vrhu najbogatijih kompanija sveta.

Gugl je izdvojio 1,2 miliona dolara na bezbednost izvršnog direktora Sundar Pičaija 2018. godine, što je gotovo dvostruko više nego prethodne godine kada mu je određeno 680.000 dolara za ličnu zaštitu, navodi Business Insider.

Tags
Back to top button