Raste zabrinutost na Wall Streetu, indeksi pali više od 1% – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Raste zabrinutost na Wall Streetu, indeksi pali više od 1%

Na Wall Streetu su indeksi pali više od 1 posto, čime je nastavljena silazna putanja berzanskih indeksa jer se ulagači plaše negativnog uticaja trgovinskog sukoba između SAD i Kine na globalnu ekonomiju.

Deonice tehnoloških kompanija prednjačile su po gubicima, pri čemu su deonice Applea pale za 2 posto, a Microsofta za 1,4 posto.

U padu su i deonice proizvođača čipova, poput Intela, Broadcoma i Nvidije, ali i akcije energetskih kompanija usled pojeftinjenja američke „lake“ nafte za pet posto na 58,34 dolara za barel.

Kina je juče poručila da SAD mora ispraviti svoje “pogrešne poteze” da bi se trgovinski pregovori mogli nastaviti. To se dešava nakon što je američki predsednik Donald Trump stavio Huawei na crni popis, nanevši mu udarac koji je potresao ovaj svetski lanac i srušio vrednost deonica kompanije jer investitori strahuju od tehnološkog hladnog rata.

Japanski konglomerat Panasonic pridružio se sve većem spisku globalnih kompanija koje su odlučile raskinuti seradnju sa Huaweijem, drugim najvećim svetskim dobavljačem pametnih telefona i najvećim proizvođačem telekomunikacijske opreme, kazavši da je obustavio isporuku nekih komponenti, javlja Al Jazeera.

Dan pre, britanski proizvođač čipova ARM objavio je da je prekinuo saradnju sa Huaweijem u skladu sa američkom blokadom, što bi kineskoj kompaniji moglo otežati proizvodnju novih čipova za pametne telefone.

Tags
Back to top button