Portugal će emitovati “panda” obaveznice – Bankar.rs
SVE VESTI

Portugal će emitovati “panda” obaveznice

Portugalija planira da postane prva država evrozone koja će emitovati obveznicu denominovanu u juanima, takozvanu “panda” obveznicu koju izdaju subjekti koji nisu iz Kine, i da njenom prodajom prikupi sledeće nedelje oko 240 miliona evra, saopštilo je danas portugalsko Ministartvo finansija.

Kao jedna od najotvorenijih evropskih zemalja za kineske investicije, Portugalija planira da planira emisiju trogodišnje obveznice denominovane u renminbiju, odnosno juanu, u vrednosti od dve milijarde juana (240 miliona evra), prema izjavi portparola Ministarsva finansija, prenosi portal “Frans 24”.

“Cilj ove emisije je ulazak na veliko tržište sa snažnom likvidnošću”, rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Rikardo Murinjo Feliks.

Iznos najavljene emisije “panda” obveznica je samo delić od predviđenih 16 milijardi evra državnih obveznica i trezorskih zapisa koje koje Portugalija planira da izda ove godine.

Zvanični Lisabon izdavanje “panda” obveznica razmatra još od 2017. godine, a aktivnosti na tom projektu je ubrzao nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga prošlog decembra.

Poljska je, međutim, prva evropska zemlja koja je izdala državne obveznice na kineskom tržištu 2016. godini, navodi se u tekstu.

Portugalija je bila primorana da zatraži 78 milijardi evra međunarodne pomoći 2011. godine, kada su kamatne stope na obveznice postale previsoke da bi država nastavila sa finansiranjem svog duga, ali je uspela da se vrati na tržište obveznica čak pre isteka programa pomoći 2014. godine.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button